Najlepsza polska ryba. Tania i zdrowa
Nie trzeba wydawać fortuny, by skosztować zdrowej ryby. Rodzime gatunki także oferują wiele zdrowotnych korzyści. Wystarczy jedynie wiedzieć, które ryby wybierać.
1. Bogate w kluczowe witaminy
Ryby stanowią istotną część zrównoważonej diety. Przede wszystkim są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Zawierają także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka związki, jak witamina D, witamina A czy witaminy z grupy B.
Według zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), każdy dorosły powinien spożywać ryby dwa razy w tygodniu. Niestety, rzadko który Polak stosuje się do tych zaleceń.
Często sięgamy po ryby pochodzące z zagranicy, które zazwyczaj sporo kosztują. Ale nie zawsze dorównuje jakości, ponieważ nawet w najbardziej kosztownych gatunkach, mogą kryć się zanieczyszczenia w postaci metali ciężkich.
Rodzime, ale mniej znane gatunki ryb są nie tylko tańsze, ale i zdrowsze, dlatego mogą stanowić znakomitą alternatywę dla popularnego dorsza albo łososia.
2. Tanie i zdrowe polskie ryby
Polacy zajadają się pangą i tilapią. Niestety, niewielu z nich zdaje sobie sprawę, że to jedne z najbardziej zanieczyszczonych ryb. Znacznie lepszym żywieniowym wyborem są dostępne w Polsce gatunki, takie jak śledzie, flądra czy belona.
Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy (MIR-PIB) zaznacza, że ryby bałtyckie można jeść bez obaw, bowiem nie przekraczają dopuszczalnych wartości stężenia toksycznych substancji jak kadm, ołów czy rtęć.
Śledzie należą do jednych z najpopularniejszych ryb w Polsce i dobrze, ponieważ należą do gatunków najmniej zanieczyszczonych przez metale ciężkie. Znajdziemy w nim m.in. witaminę E, witaminę D3. Najlepiej gotować je na parze lub piec, wówczas zachowają najwięcej wartości odżywczych.
Flądra jest zalecana w diecie małych dzieci oraz kobiet planujących ciążę, karmiących piersią i ciężarnych. To gatunek bogaty w potas oraz fosfor. Flądra jest chudą rybą, a badania przeprowadzone przez MIR-PIB wykazały, że ma niską zawartość metali ciężkich.
Nie można również zapomnieć o rybach słodkowodnych. Tanie, smaczne i zdrowe ryby, to sandacz, pstrąg, okoń czy węgorz.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl