Trwa ładowanie...

Najlepsza polska ryba. Tania i zdrowa

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 21.10.2023 16:58
Niedoceniane polskie ryby. Są tanie i zdrowe
Niedoceniane polskie ryby. Są tanie i zdrowe (Getty Images)

Nie trzeba wydawać fortuny, by skosztować zdrowej ryby. Rodzime gatunki także oferują wiele zdrowotnych korzyści. Wystarczy jedynie wiedzieć, które ryby wybierać.

spis treści

1. Bogate w kluczowe witaminy

Ryby stanowią istotną część zrównoważonej diety. Przede wszystkim są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Zawierają także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka związki, jak witamina D, witamina A czy witaminy z grupy B.

Według zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), każdy dorosły powinien spożywać ryby dwa razy w tygodniu. Niestety, rzadko który Polak stosuje się do tych zaleceń.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Często sięgamy po ryby pochodzące z zagranicy, które zazwyczaj sporo kosztują. Ale nie zawsze dorównuje jakości, ponieważ nawet w najbardziej kosztownych gatunkach, mogą kryć się zanieczyszczenia w postaci metali ciężkich.

Rodzime, ale mniej znane gatunki ryb są nie tylko tańsze, ale i zdrowsze, dlatego mogą stanowić znakomitą alternatywę dla popularnego dorsza albo łososia.

2. Tanie i zdrowe polskie ryby

Polacy zajadają się pangą i tilapią. Niestety, niewielu z nich zdaje sobie sprawę, że to jedne z najbardziej zanieczyszczonych ryb. Znacznie lepszym żywieniowym wyborem są dostępne w Polsce gatunki, takie jak śledzie, flądra czy belona.

Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy (MIR-PIB) zaznacza, że ryby bałtyckie można jeść bez obaw, bowiem nie przekraczają dopuszczalnych wartości stężenia toksycznych substancji jak kadm, ołów czy rtęć.

Śledzie należą do jednych z najpopularniejszych ryb w Polsce i dobrze, ponieważ należą do gatunków najmniej zanieczyszczonych przez metale ciężkie. Znajdziemy w nim m.in. witaminę E, witaminę D3. Najlepiej gotować je na parze lub piec, wówczas zachowają najwięcej wartości odżywczych.

Flądra jest zalecana w diecie małych dzieci oraz kobiet planujących ciążę, karmiących piersią i ciężarnych. To gatunek bogaty w potas oraz fosfor. Flądra jest chudą rybą, a badania przeprowadzone przez MIR-PIB wykazały, że ma niską zawartość metali ciężkich.

Nie można również zapomnieć o rybach słodkowodnych. Tanie, smaczne i zdrowe ryby, to sandacz, pstrąg, okoń czy węgorz.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze