10 najzdrowszych ryb. Włącz je do swojej diety
Ryby w naszej diecie traktowane są po macoszemu. Częściej sięgamy po mięso drobiowe czy wieprzowe, a ryby jemy zwykle od czasu do czasu.
Warto to zmienić. Mięso ryb zawiera cenne substancje odżywcze, które korzystnie działają na nasz organizm.
Zobacz galerię i poznaj 10 gatunków ryb, które odznaczają się najwyższymi wartościami odżywczymi. Wśród nich znajdziesz zarówno ryby słodko jak i słonowodne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Byliśmy w błędzie. Ta cenna witamina nie chroni przed rakiem jelita
Makrela i łosoś
Makrela jest jedną z najbardziej popularnych ryb na naszych stołach. Jest łatwo dostępna i smaczna. Zwykle wybieramy makrelę wędzoną. Makrela bogata jest w witaminy A, D, E i z grupy B, a także w wapń, fosfor, cynk, miedź, jod i selen.
Składniki odżywcze zawarte w makreli poprawiają stan skóry, opóźniają tworzenie się zmarszczek, wzmacniają układ kostny, korzystnie wpływają na serce, regulują pracę tarczycy i działają przeciwbakteryjnie.
Makrela, podobnie jak inne ryby jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Łosoś również na stałe zagościł w naszych domach. W sklepie możemy wybierać łososia surowego lub wędzonego. Łosoś również obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na pracę tarczycy, łagodzą bóle stawów i opóźniają procesy starzenia.
W łososiu znajdziemy też witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, potas i cynk. Najlepiej kupować łososia dziko żyjącego.
Zobacz też: Nowe badania nad alzheimerem. Wiemy, co zwiększa ryzyko choroby
Tuńczyk i śledź
Tuńczyk jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego chętnie sięgają po niego sportowcy. Mięso tuńczyka ma tendencję do kumulowania rtęci, dlatego nie powinniśmy spożywać więcej niż puszkę tuńczyka tygodniowo. Taka ilość nie szkodzi zdrowiu.
Tuńczyk jest bogaty w potas, który pomaga regulować ciśnienie. Zawiera również witaminę PP, która pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wpływa też korzystnie na stan skóry. Tuńczyk bogaty jest też w wapń, żelazo, fosfor, witaminę D i B12.
Kolejny na liście jest śledź, o którym często przypominamy sobie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Najlepszy śledź to ten przyrządzony na parze lub pieczony. Ryba ta jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i z grupy B, oraz fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza i jodu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sardynki i pstrąg
Sardynki nie są w naszym kraju tak popularne jak łosoś czy makrela. W tych niepozornych rybkach kryje się mnóstwo kwasów omega-3. Warto wybierać sardynki w sosie własnym. Te w oleju czy pomidorach zawierają mniej składników odżywczych. Sardynki bogate są również w witaminę D i ubichinol, który reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawierają też sporo wapnia.
Pstrąg z kolei jest rybą chudą zaliczaną do ryb słodkowodnych. Zawiera sporo białka, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, selenu i magnezu. Ma mniej niż ryby tłuste witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale za to więcej witamin z grupy B.
Dorsz i halibut
Dorsz należy do ryb tłustych, jest bogaty w krasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jest też cennym źródłem selenu, fosforu, jodu, witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.
W sklepie dorsza najczęściej możemy kupić w postaci mrożonych filetów. Warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Duża ilość lodu świadczy niekorzystnie o jakości ryby.
Halibut nie gości zbyt często na naszych stołach. To chyba o dość charakterystycznym smaku. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jest też bogata w potas, selen, magnez i witaminy z grupy B. Na korzyść halibuta przemawia też niewielka ilość ości.
Mintaj i karp
W sklepie można kupić najczęściej filety z mintaja. Ryba ta jest też często składnikiem gotowych paluszków rybnych i paluszków ''krabowych''. Mintaj nie należy do ryb aż tak bogatych w składniki odżywcze jak te opisane wcześniej, ale na jego korzyść przemawia fakt, że jest niskokaloryczny i zawiera znaczne ilości białka. Jest też źródłem witamin A i D oraz selenu.
Karp to wyjątkowo specyficzna ryba. Większość z nas sięga po nią tylko w okresie Wigilii. Nieodpowiednio przyrządzony karp, smażony na dużej ilości tłuszczu jest niesmaczny. Podany w takiej formie może sprawić, że zrazimy się do jedzenia ryb w ogóle.
Mięso karpia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera też pewnie ilości kwasów omega-3 i omega-6. W mięsie karpia znajdziemy również fosfor, wapń, potas i żelazo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl