Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi
Z jednej strony nasz organizm podczas chłodów gromadzi zapasową tkankę tłuszczową, dlatego łatwo w okresie jesienno-zimowym o przybranie na wadze. Z drugiej jednak strony zima obfituje w duży wybór superproduktów bogatych w składniki odżywcze, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Oto kilka z nich.
Dynia masłowa
Dynia masłowa jest niezwykle bogata w sycący błonnik i względnie uboga w kalorie – tylko 45 kcal na 100 g! Oznacza to, że hamuje głód na dłużej i nie powoduje wzrostu wagi. Jest również potężnym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Obie substancje to antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy, dzięki czemu możemy być aktywni i gotowi na ćwiczenia fizyczne przez cały zimowy sezon.
Owsianka
Owsianka to idealne zimowe śniadanie – nie tylko dlatego, że rozgrzewa i można do niej dodawać pyszne dodatki, takie jak orzechy, kawałki bananów i gorzką czekoladę, która rozpływa się pod wpływem ciepła. To niezwykle zdrowy posiłek pełen błonnika, który pozytywnie wpływa na to, jak organizm odkłada tłuszcz, równoważy poziom cukru we krwi czy kontroluje wytwarzanie hormonów odpowiadających za uczucie głodu i sytości.
Cytrusy
Pomarańcze, grapefruity i klementynki pełne są błonnika i witaminy C, ale ich najbardziej zaskakująca moc w okiełznaniu zbędnych kilogramów to zapach. Badania brazylijskich naukowców pokazały, że wąchanie cytrusów uspokaja i zmniejsza prawdopodobieństwo jedzenia związanego ze stresem – to powszechny powód przybierania na wadze podczas zimowych miesięcy.
Słodkie ziemniaki
Podobnie jak dynia, słodkie ziemniaki zawierają błonnik i witaminy wzmacniające układ immunologiczny. Co więcej, mają one znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru w sposób drastyczny i nie prowadzą tym samym do podjadania po obiedzie.
Gruszki
Gruszki, podobnie jak inne produkty na naszej liście, są bogate w błonnik. Już jeden średni owoc zawiera 6 g, czyli około jedną czwartą dziennego zapotrzebowania. Większość błonnika znajduje się w skórce, więc najlepiej spożywać je bez obierania. Dla dodatkowych korzyści warto jeść je wraz z garścią migdałów ze względu na ich wysoką zawartość magnezu, co pomoże zrównoważyć cukier zawarty w owocu.