Najlepsze zioła na upały. Nie potrzebują wrzątku
Napoje z ziół, gdy są spożywane na zimno, ujawniają zupełnie nową paletę smaków. Co ciekawe, inaczej smakują, gdy są parzone na ciepło i potem mrożone, a zupełnie inaczej, gdy z wrzątkiem w ogóle nie mają styczności. Jakie właściwości zdrowotne oferują i jak zaparzyć je na zimno?
1. Mrożona herbata z szałwii
Szałwia, słynąca ze swojego intensywnego smaku i aromatu, jest doskonałą bazą do mrożonej herbaty. Powstanie z niej napój bogaty w przeciwutleniacze, a przy tym przeciwzapalny, relaksujący i przeciwdziałający poceniu się. To idealny wybór na letnie dni.
2. Mrożona herbata z mięty
Mięta wpływa na receptory termalne w języku i skórze, co skutkuje uczuciem chłodzenia. Jest jednak nie tylko orzeźwiająca. Ma również zdolność do łagodzenia dolegliwości trawiennych, redukcji stresu i poprawy jakości snu.
Związki obecne w mięcie pomagają ponadto w zwalczaniu bakterii i wirusów, co może wzmacniać nasz system odpornościowy.
3. Mrożona herbata z rumianku
Rumianek nawadnia, łagodzi, koi i poprawia trawienie. Wzmacnia też odporność organizmu, co jest kluczowe dla tych, którzy często przebywają w klimatyzowanych pomieszczeniach. Mogą go pić również dzieci.
4. Mrożona herbata z melisy
Melisa składniki odżywcze, takie jak [witamina C](witamina C) i magnez, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mrożona herbata z melisy może pomóc w radzeniu sobie ze stresem i poprawić jakość snu, co jest szczególnie ważne podczas upalnych dni.
5. Jak przygotować mrożone herbaty ziołowe?
Są dwa sposoby na przygotowanie zimnego, ziołowego napoju. Jednym z nich jest parzenie na zimno (cold brew). Przed pójściem spać należy zalać zioła zimną wodą i – w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce — schować do lodówki.
Rano wystarczy odcedzić liście, wlać napój do szklanki z lodem i delektować się drinkiem, dodawszy do niego uprzednio ulubione owoce i dodatki.
Zioła parzone na zimno są delikatniejsze i smakują zupełnie inaczej, ale warto pamiętać, że należy dodać ich nieco więcej niż do klasycznego naparu. Na każde 250 ml wody powinno przypaść ok. 8-9 g liści herbaty lub ziół.
Drugi, bardziej klasyczny sposób sprawdzi się wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu. Wystarczy zalać zioła wrzącą lub ciepłą wodą, po 20 minutach włożyć do lodówki, a po schłodzeniu cieszyć się gotowym napojem.
Warto pamiętać o tym, że mięta i melisa najlepiej smakują, gdy zaparza się je w wodzie o temperaturze nieco niższej od wrzenia, czyli około 80-90 stopni Celsjusza. Taka temperatura pozwoli zachować delikatne olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za ich aromat i właściwości lecznicze.
Zioła o twardszych liściach — np. szałwia i rumianek — można zaparzać we wrzątku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl