Najlepszy napój dla jelit i kości. Warto pić szklankę dziennie
Kefir to kremowy napój mleczny o wielu właściwościach zdrowotnych. Regularne spożywanie go niesie ze sobą wiele korzyści, warto również po niego sięgać na diecie. Jakie jeszcze zalety niesie ze sobą fermentowany produkt?
1. Zalety ze spożywania kefiru
Kefir może powstać zarówno z mleka krowiego, jak i owczego i koziego. Do przygotowania potrzebne są również ziarna kefirowe, w których znajdują się bakterie Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus i Acetobacter oraz drożdże.
Kwaśny posmak to charakterystyczna cecha kefiru, który jest naturalnym probiotykiem. Zawarte w nim bioaktywne składniki niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. To świetny przeciwutleniacz pełen witamin i minerałów.
Co ciekawe, kefir zawiera niską zawartość laktozy, co oznacza, że mogą po niego sięgać nawet osoby z nietolerancją. W napoju mlecznym znajdziemy mnóstwo białka, wapnia, magnezu, witaminy D, ryboflawiny i witaminy B12.
W mlecznym napoju trafimy na co najmniej 12 aktywnych szczepów probiotycznych, co pomaga zadbać o zdrowie jelit i równowagę mikroflory. Kefir wspiera dobre bakterie i pomaga utrzymać te złe w ryzach oraz zapobiega ich nadmiernemu namnażaniu.
Regularne spożywanie kefiru dba o zdrowie kości. Wystarczy szklanka, by je wzmocnić, odbudować i poprawić ich gęstość. Jest to szczególnie ważne, gdy wraz z wiekiem dochodzi do utraty masy kostnej i ich osłabienia.
2. Samo zdrowie w mlecznym napoju
Kultury bakterii zawarte w kefirze wspierają odporność organizmu, dzięki obecności substancji antybiotycznych. Bakteriocyny tworzą barierę ochronną, a nawet mają działanie bakteriobójcze i zapobiegają rozwojowi wielu chorób.
Kefir to również świetne źródło metabolitów, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu. Do tego jest łatwostrawny, a niektóre zawarte w nim bakterie wykazują zdziałanie antynowotworowe. Wspiera także układ nerwowy i poprawia samopoczucie.
Osoby aktywne również powinny sięgać po kefir. Wysoka zawartość białka wspiera naprawę mięśni, a także zawiera niezbędny do ich prawidłowej pracy magnez. Doskonale się sprawdzi do budowy i wzrostu tkanki mięśniowej.
Zalet płynących ze spożywania kefiru jest cała masa. Warto jednak pamiętać, że napoju organizm trzeba przyzwyczaić. Na początku mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości ze stronu układu pokarmowego, ale z czasem ustąpią. Nie ma wiec powodów do zmartwień.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl