Najlepszy napój na upały. Remedium na odwodnienie
To napój mleczny o lekko słonym smaku. Jest orzeźwiający, a przy tym świetnie gasi pragnienie oraz nawadnia organizm. Tradycyjnie pochodzi z Turcji, ale ayran można też przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka chwil i tylko trzy proste składniki.
1. Wybawienie przy problemach jelitowych
Napój jest popularny w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Tam pity jest od wieków z uwagi na szereg walorów – fermentowane mleko można dłużej przechowywać, w dodatku dostarcza cennych witamin i minerałów, a także pomaga organizmowi się ochłodzić. Ankieta przeprowadzona wśród kilku tysięcy Turków wykazała, że ayran to najpopularniejszy dodatek do posiłków wśród osób powyżej 40. roku życia, a także drugi pod względem popularności napój wśród młodszych dorosłych, którzy od ayranu wolą tylko słodkie napoje gazowane.
Ayran to mieszanka jogurtu z wodą i odrobiną soli. Ten ostatni składnik sprawia, że napój ma niepowtarzalny smak, ale przede wszystkim pozwala zatrzymać wodę w organizmie i zapobiec odwodnieniu. Tradycyjny ayran jest również niskokaloryczny, więc można pić go bez obaw – w szklance o pojemności 250 ml znajduje się niewiele ponad 120 kcal, do tego dziesięć gramów tłuszczów i aż sześć gramów białka. Co więcej, ayran jest źródłem witamin A oraz D, a także tych z grupy B, cynku, fosforu, potasu. Warto pamiętać, że dostarcza organizmowi również cennych bakterii probiotycznych.
Wpływa pozytywnie zarówno na układ odpornościowy, jak i pokarmowy. Może wspierać proces trawienia, a także łagodzić zaparcia lub problemy gastryczne. Tureckie mamy podają ayran dzieciom, gdy boli je brzuch, wierząc, że ayran łagodzi dolegliwości także w przebiegu zakażeń przewodu pokarmowego.
2. Przygotujesz w kilka chwil. Podawaj schłodzony
Przygotowanie ayranu w domu jest banalnie proste.
- Potrzebne są tylko:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 240 ml wody,
- szczypta soli,
- opcjonalnie kostki lodu.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać lub zlendować tak, by nie było grudek. Napój można przechowywać w lodówce lub też bezpośrednio do szklanki dodać kostki lodu. Ayran powinien mieć płynną konsystencję, przypominającą konsystencję mleka. W Turcji jogurtowy napój niekiedy podawany jest z dodatkami tj. świeży ogórek, listki mięty czy plasterki cytryny lub limonki.
Na ayran powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy, jednak szczególną ostrożność muszą zachować ci, którzy ograniczają w diecie sód, np. pacjenci z nadciśnieniem tętniczym. Jedna szklanka ayranu nie zaszkodzi, trzeba jednak pamiętać, że napój, zwłaszcza kupiony w sklepie, może zawierać pokaźne ilości soli.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl