Najzdrowsze z kiszonek. Działają jak probiotyk na jelita, zapobiegają cukrzycy

Nazywane potocznie probiotykiem, choć leku przy antybiotykoterapii nie zastąpią. Są jednak świetnym uzupełnieniem diety, a według badań mogą wzbogacać arsenał prozdrowotnych bakterii zamieszkujących nasz układ pokarmowy. Co więcej, kiszonki to nasz narodowy skarb. Które z nich są najzdrowsze?

Najlepszy probiotyk dla jelit. Jedz codziennie, ale pamiętaj o jednymNajlepszy probiotyk dla jelit. Jedz codziennie, ale pamiętaj o jednym
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jedz na zdrowie. Są źródłem witamin i minerałów

Powstające w procesie fermentacji mlekowej kiszonki to produkty bogate w witaminę C oraz E – dwa silne przeciwutleniacze, a także beta-karoten. Są także źródłem witamin A oraz K czy witamin z grupy B. Zawierają szczepy bakterii pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Badania prowadzone nad tym wyjątkowym typem żywności dowiodły, że są źródłem probiotyków oraz prebiotyków.

Dzięki temu wspierają układ immunologiczny, ponieważ aż 80 proc. komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Dodatkowo hamują rozwój patogennych bakterii, a także łagodzą dolegliwości w niektórych chorobach zapalnych jelit.

Kiszone warzywa mogą również pozytywnie wpływać na glikemię: nie tylko chronić przed gwałtownym pikiem glukozy w czasie posiłku składającego się z węglowodanów prostych, ale też mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Kiszonki są bogate w witaminy i minerały
Kiszonki są bogate w witaminy i minerały © Pixabay

Wreszcie kiszonki mogą pozytywnie oddziaływać na profil lipidowy, gdyż bakterie probiotyczne wytwarzają roślinne sterole, dodatkowo błonnik obecny w warzywach chroni przed odkładaniem się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Co kisić i co kupić w sklepie? Tego dodatku unikaj

Najzdrowsze z kiszonek to te, które przygotujemy samodzielnie i bez dodatku konserwantów czy octu. Po jakie kiszonki sięgać? To nie tylko kultowe już ogórki czy kapusta kiszona. W rzeczywistości można kisić niemal wszystkie warzywa, z pominięciem tych z dużą zawartości skrobi.

Do kiszenia świetnie się nadają:

  • rzodkiewki lub rzodkiew,
  • kalafior,
  • cukinia,
  • buraki,
  • czosnek,
  • papryka,
  • marchew,
  • owoce takie jak: cytryny, śliwki, jabłka.

Oczywiście można też eksperymentować z kiszeniem kapusty, bo do tego celu nadaje się kapusta czerwona, ale też pekińska. Amatorzy azjatyckich smaków i nuty pikanterii powinni przekonać się do kimchi, koreańskiego przysmaku z kapusty z dodatkiem ostrej papryki.

Dobra kiszonka powinna pachnieć intensywnie, ale przyjemnie – alarmującym objawem jest zapach stęchlizny bądź kożuch pleśni na warzywach, zalewie czy pokrywce słoika. Jeśli sięgamy po przetwory ze sklepu, nie ma powodu do obaw, ale koniecznie należy zapoznać się ze składem. Idealna kiszonka powinna zawierać tylko warzywa, przyprawy oraz oczywiście wodę i sól.

Nie potrzebuje żadnych konserwantów, choć niektórzy producenci, by przyspieszyć proces kiszenia, dodają octu. Niestety takie przetwory nie będą źródłem probiotyków, dodatkowo mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego, warto więc ich unikać.

Pamiętajmy, że nie każdy może bezkarnie zajadać się kiszonymi warzywami – ich nadmiar jest bezwzględnie zakazany w diecie osób, które muszą ograniczać sól. Uwaga również na warzywa kapustne w solance, bo mogą powodować wzdęcia i nasilać dolegliwości np. u osób cierpiących na SIBO.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka