Trwa ładowanie...

Najstarsza kobieta świata przeżyła 122 lata. Oto sekret jej długowieczności. Wymienia trzy produkty spożywcze

Avatar placeholder
25.11.2022 20:38
Najstarsza kobieta świata zdradza sekret swojej długowieczności. Wymienia trzy produkty spożywcze
Najstarsza kobieta świata zdradza sekret swojej długowieczności. Wymienia trzy produkty spożywcze (Getty Images)

Jeanne Louise Calment z Francji przeżyła 122 lata. W rozmowie z mediami zdradziła, jaki jest sekret jej długowieczności. Seniorka wymieniła trzy ulubione produkty spożywcze, po które często sięgała w ciągu swojego życia. Mogłoby się wydawać, że z pewnością będą to zdrowe warzywa lub owoce – nic bardziej mylnego. Wybory Jeanne mogą zaskoczyć.

spis treści

1. Zaskakująca dieta seniorki sekretem długowieczności?

Przed śmiercią Jeanne wyznała, że trzeba ulubionymi produktami, po które często sięgała, była oliwa z oliwek, czekolada i porto. Serwis Express.co.uk zapytał eksperta ds. żywienia Tylera Woodarda, jakie właściwości kryją się w tych produktach i czy faktycznie mogą pozytywnie wpływać na zdrowie.

Ekspert wyjaśnia, że oliwa z oliwek jest pełna przeciwutleniaczy, które są uważane za zdrowsze tłuszcze. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie kwas oleinowy. Chroni on przed rozwojem miażdżycy, zakrzepicy żył czy chorobami układu krążenia.

- Oliwa z oliwek jest bardzo dobrze znana ze swoich zdrowych tłuszczów, pomaga zredukować ryzyko chorób. Jest to składnik, który może być używany do prawie wszystkiego, co gotujesz, szczególnie do smażenia warzyw lub mięsa. Ile należy jej spożywać? Wystarczy jedna do dwóch łyżek dziennie – powiedział Woodard.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Zostało to poparte badaniem opublikowanym w tym roku w ''Journal of the American College of Cardiology''. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda doszli do wniosku, że osoby, które spożywają większe ilości oliwy z oliwek, nie tylko zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, lecz także raka i chorób neurodegeneracyjnych.

2. Właściwości czekolady

Kolejnym zaskakującym produktem wymienionym przez seniorkę była czekolada. Okazuje się jednak, że jej obecność w diecie nie powinna dziwić. Gorzka czekolada ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych.

- Czekolada jest pełna przeciwutleniaczy oraz antocyjanów i kwasów fenolowych, które odgrywają ważną rolę w poprawie pracy mózgu, ochronie komórek przed stanami zapalnymi i wzmacnianiu układu odpornościowego. Ponadto gorzka czekolada jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez i cynk – stwierdził Woodard.

Dodał jednak, że czekoladę należy spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może powodować otyłość i choroby układu krążenia. Jedno z badań opublikowane w czasopiśmie ''Antioxidants and Redox Signaling'' wykazało, że kakao może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

3. Porto, czyli słodkie i wzmacniane alkoholem wino

- Sugeruje się, że wino chroni przed chorobami serca i chorobami autoimmunologicznymi oraz obniża poziom cholesterolu. Ma bowiem właściwości przeciwzapalne. Zaleca się jednak, aby pić je z umiarem, ponieważ zbyt dużo alkoholu może powodować problemy zdrowotne i uzależnienie – informuje Woodard.

Ekspert dodaje, że bezpieczną dawką porto jest jeden mały kieliszek trunku dziennie. Ten rodzaj wina jest jednym z mocniejszych, a to dlatego, że podczas produkcji jest dodatkowo wzmacniane alkoholem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze