Najzdrowsza dieta dla kobiet
Na podstawie badań klinicznych stwierdzono, że nieodpowiednia dieta odpowiada za mniej więcej 20% przypadków chorób serca, cukrzycy czy osteoporozy u kobiet. Z tego względu to bardzo ważne, aby w miarę możliwości przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i wybierać produkty cenne dla zdrowia.
Jagody
Jagody są bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin niezbędnych dla naszego organizmu. Co więcej, regularne spożywanie owoców zawierających silne przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej u danej osoby.
Zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste, takie jak kapusta włoska, pekińska i szpinak, są bogatym źródłem minerałów, witamin oraz żelaza. Niedobór tego ostatniego pierwiastka może powodować niedokrwistość i z tego względu ważne jest spożywanie produktów go zawierających.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Omega-3 to kwasy tłuszczowe korzystnie działające na układ sercowo-naczyniowy kobiety. W dużej ilości znajdują się one w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź oraz pstrąg. Te cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe można również znaleźć w ogólnodostępnych suplementach diety, np. kapsułkach z tranem.
Produkty pełnoziarniste
Wszelkiego rodzaju pełnoziarniste produkty spożywcze, takie jak makarony, kasze czy ryż, stanowią doskonałe źródło energii dla naszego organizmu. Ponadto, zawierają one w składzie duże ilości błonnika – składnika regulującego pracę układu pokarmowego.
Orzechy
Orzechy są doskonałym źródłem białka oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu. Ze względu na kaloryczność tego produktu, warto zwrócić uwagę na to, aby jedna porcja nie przekraczała 30 gramów.
Fasola
W okresie pokwitania oraz menopauzy kobiety są narażone na występowanie osteoporozy. Z tego względu warto zwrócić uwagę na to, aby dostarczać z pożywieniem wapń. Bogatym źródłem tego pierwiastka jest fasola. Warto jednak stopniowo wprowadzać ten produkt do diety, gdyż jego nadmierne ilości mogą powodować wzdęcia.
Żółte i pomarańczowe warzywa
Każde warzywo stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych. Produkty o żółtym i pomarańczowym kolorze, takie jak marchewki, dynia czy papryka, są cennym źródłem witaminy A. Substancja ta poprawia wygląd naszej skóry i korzystnie wpływa na wzrok.
Pomidory
Stanowią one źródło likopenu, który zmniejsza podatność organizmu na nowotwory. Co więcej, zawierają potas, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy naszych mięśni. Z tego względu w diecie każdej kobiety powinny się znaleźć świeże pomidory oraz przeciery pomidorowe.
Nabiał
Produkty nabiałowe zawierają w składzie wapń niezbędny dla utrzymania zdrowych i mocnych kości. Z tego względu w diecie kobiet powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak jogurty, mleko oraz rozmaite sery. W szczególności dotyczy to kobiet po menopauzie, które są narażone na wystąpienie osteoporozy.