Trwa ładowanie...

Najzdrowsza letnia zupa. Działa jak odkurzacz w jelitach i żyłach

Avatar placeholder
Dominika Najda 03.07.2023 11:42
Ta zupa jest doskonała na lato. Sprawdzi sie na diecie i pomoże obniżyć cholesterol
Ta zupa jest doskonała na lato. Sprawdzi sie na diecie i pomoże obniżyć cholesterol (Getty Images)

Botwinka to lekkostrawna i szybka do przygotowania zupa, która głównie kojarzy się z sezonem wiosennym i letnim. Z jej spożywania płynie wiele korzyści. Dlaczego warto się nią zajadać w ciepłych miesiącach?

spis treści

1. Letnia zupa

Podstawą botwinki są młode korzenie, liście i łodygi buraka ćwikłowego, które zaczynają się pojawiać wiosną. Właśnie dlatego zupa głównie kojarzona jest z letnim sezonem. Warto więc korzystać i zajadać się tym odżywczym daniem.

Liście buraka są źródłem wielu składników odżywczych, a do tego stanowią lekki składnik do zupy. To smaczne danie jest doskonałym wyborem na diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczność i lekkostrawność.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Botwinka to świetne źródło błonnika. Znajdziemy w niej też całą masę witamin z grupy B oraz witaminę C, E i K. Zawiera też znaczne ilości żelaza, magnezu, potasu, selenu, siarki i miedzi. Korzyści z jej spożywania jest naprawdę sporo.

2. Korzyści płynące ze spożywania botwinki

Ta letnia zupa wspiera pracę jelit, wymiata złogi i toksyny, wspiera metabolizm oraz zapobiega zaparciom, co czyni ją świetnym wyborem dla osób, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami. Korzystnie też wpływa na wydzielanie soków żołądkowych.

Latem warto korzystać z dobrodziejstw botwiny
Latem warto korzystać z dobrodziejstw botwiny (Pixabay)

Spożywanie botwinki przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, wzmacnia żyły i tętnice. Ponadto wspiera zdrowe funkcjonowanie układu nerwowego. Młode buraki ćwikłowe wspomagają koncentrację, pamięć i procesy poznawcze.

W zupie nie brakuje antyoksydantów, w tym garbników i flawonoidów. Ich przeciwutleniające działanie zapobiega powstawaniu wolnych rodników i spowalnia zmiany związane ze starzeniem. Po botwinkę powinni też sięgać anemicy ze względu na wysoki poziom żelaza.

Danie można przygotować na wiele sposobów – sprawdzi się jako lekka zupa, sycący posiłek z dodatkiem marchewki i ziemniaków lub baza dla zupy krem. Na botwinkę powinny jednak uważać osoby z chorobami układu moczowego ze względu na obecność szczawianów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze