Tarta z burakami i kozim serem. Najlepszy przepis na buraczaną tartę

Tarta z burakami i kozim serem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Połączenie wyjątkowego smaku buraka z wyrazistym, oryginalnym serem i kruchym ciastem sprawia, że mało kto jest w stanie oprzeć się temu wytrawnemu wypiekowi. Jak przygotować tartę z burakami i kozim serem? Jak i kiedy ją podawać?

Tarta z burakami i kozim serem smakuje bardzo dobrzeTarta z burakami i kozim serem smakuje bardzo dobrze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Czym jest tarta z burakami i kozim serem?

Tarta z kozim serem i burakami to smakowity, wytrawny wypiek, którego podstawę stanowi kruche ciasto. Znajduje się ono tylko na spodzie wypieku, a wierzch z farszem pozostaje odkryty. Głównymi składnikami farszu na buraczaną tartę są oczywiście buraki (pieczone lub gotowane) oraz kozi ser.

To wyjątkowe połączenie sprawdza się nie tylko dla amatorów wyrafinowanych smaków, ale także dla miłośników zdrowej diety. Ser kozi zdecydowanie różni się od krowiego, smakuje bardziej intensywnie, a poza tym jest bardzo łagodny dla organizmu.

Jak przygotować tartę z kozim serem i burakami?

Składniki na kruchy spód:

Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem

  • 250 g mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kosteczkę masło, sól i jajko dodajemy do przesianej wcześniej mąki. Rozcieramy, a następnie dodajemy 1 łyżkę wody i łączymy składniki w gładką kulę. Następnie zawijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.

Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciastem wykładamy formę na tartę (średnica 24 cm) posmarowaną masłem. Należy wyłożyć zarówno spód, jak i boki. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Podpiekamy na złocisty kolor w temp. 180°C.

Pokrojoną cebulkę należy zeszklić na patelni. Następnie dodajemy sól, pieprz i miód, podsmażamy jeszcze chwilę i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy przyprawami.

Na podpieczonym spodzie układamy buraki, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy skarmelizowaną cebulką oraz pokruszonym serem. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Po upieczeniu posypujemy rukolą, opcjonalnie orzechami włoskimi.

Jak i kiedy podawać tartę z kozim serem i burakami?

Tartę z pieczonymi burakami i kozim serem można podawać na ciepło lub na zimno. Wypiek można przygotować też w wersji fit. Wystarczy, że śmietanę zamienimy na jogurt naturalny, a spód ciasta przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Taka fit tarta z burakami to doskonała propozycja na kolację na ciepło.

Przepis można także dowolnie modyfikować, np. zastępując kozi ser – serem feta. Tartę z burakami można połączyć też z mascarpone, czy serem pleśniowym. Tartę z burakami można zrobić też na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego – to wersja dla osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowanie kruchego spodu.

Tak przygotowane dania mogą posłużyć zarówno jako pożywny obiad, podwieczorek, czy popisowa, imprezowa przekąska. Wypieki najlepiej podawać posypane rukolą lub tymiankiem. Wyśmienicie smakują także tarty z burakami i orzechami włoskimi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka