Najzdrowsza odmiana cebuli. Wiemy, która powinna często pojawiać się na twoim stole
Używasz jej niemal codziennie. W lecie dodajesz do pomidorów, jesienią i zimą przyrządzasz z nią zupy, sosy i dania główne. Cebula – bo o niej mowa – to jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Biała, żółta, cukrowa, czerwona, dymka – jedna z nich została okrzyknięta najzdrowszą odmianą cebuli. Która?
Chociaż wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działając bakteriobójczo, poprawiając odporność, to według najnowszych badań opublikowanych w "Food Research International", najzdrowszą odmianą jest cebula czerwona. To ona zawiera 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż inne jej rodzaje, dzięki czemu jest ważnym, przeciwzapalnym składnikiem naszej diety.
1. Cebulą w raka
Przede wszystkim czerwona cebula to potężne źródło związku znanego jako kwercetyna. To bioflawonoid, który odpowiada za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Oprócz właściwości przeciwutleniających wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwiększa naszą odporność, chroniąc przed przeziębieniem i grypą, a według National Cancer Institute, o 50 proc. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka
2. Cebulą w choroby układu krwionośnego
Czerwona cebula to bogate źródło siarki, czyli składnika, który bierze udział w wytwarzaniu cysteiny w naszym organizmie. Ta z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, detoksykacji organizmu i profilaktyce raka. Badania argentyńskich naukowców pokazały też, że związki siarki mają silne właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
3. Cebulą w cukrzycę
Czerwona odmiana cebuli powinna też na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a to ze względu na wysoką zawartość chromu i niski indeks glikemiczny. Chrom znany jest jako związek obniżający poziom glukozy we krwi i biorący udział w metabolizowaniu tłuszczu, węglowodanów i białka. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Aby twój organizm korzystał ze wszystkich prozdrowotnych właściwości cebuli, jak największą jej ilość powinieneś spożywać na surowo – niektóre ze składników tracą swoje wartości w trakcie obróbki termicznej. Pamiętaj też, aby wybierać cebule intensywnie fioletowe, twarde, bez widocznych uszkodzeń – tylko wtedy mamy pewność, że warzywo jest w pełni wartościowe i zdrowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl