Trwa ładowanie...

Najzdrowsza odmiana cebuli. Wiemy, która powinna często pojawiać się na twoim stole

 Aleksandra Miłosz
12.04.2021 18:24
Najzdrowsza odmiana cebuli. Wiemy, która powinna często pojawiać się na twoim stole
Najzdrowsza odmiana cebuli. Wiemy, która powinna często pojawiać się na twoim stole

Używasz jej niemal codziennie. W lecie dodajesz do pomidorów, jesienią i zimą przyrządzasz z nią zupy, sosy i dania główne. Cebula – bo o niej mowa – to jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Biała, żółta, cukrowa, czerwona, dymka – jedna z nich została okrzyknięta najzdrowszą odmianą cebuli. Która?

spis treści

Chociaż wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działając bakteriobójczo, poprawiając odporność, to według najnowszych badań opublikowanych w "Food Research International", najzdrowszą odmianą jest cebula czerwona. To ona zawiera 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż inne jej rodzaje, dzięki czemu jest ważnym, przeciwzapalnym składnikiem naszej diety.

1. Cebulą w raka

Przede wszystkim czerwona cebula to potężne źródło związku znanego jako kwercetyna. To bioflawonoid, który odpowiada za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Oprócz właściwości przeciwutleniających wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwiększa naszą odporność, chroniąc przed przeziębieniem i grypą, a według National Cancer Institute, o 50 proc. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka

Zobacz film: "Sonda: Jak przechowywać warzywa i owoce, aby zachowały świeżość jak najdłużej."
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby [8 zdjęć]

Cebula jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, jednak nie zawsze docenianym. To błąd,

zobacz galerię

2. Cebulą w choroby układu krwionośnego

Czerwona cebula to bogate źródło siarki, czyli składnika, który bierze udział w wytwarzaniu cysteiny w naszym organizmie. Ta z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, detoksykacji organizmu i profilaktyce raka. Badania argentyńskich naukowców pokazały też, że związki siarki mają silne właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

3. Cebulą w cukrzycę

Czerwona odmiana cebuli powinna też na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a to ze względu na wysoką zawartość chromu i niski indeks glikemiczny. Chrom znany jest jako związek obniżający poziom glukozy we krwi i biorący udział w metabolizowaniu tłuszczu, węglowodanów i białka. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Aby twój organizm korzystał ze wszystkich prozdrowotnych właściwości cebuli, jak największą jej ilość powinieneś spożywać na surowo – niektóre ze składników tracą swoje wartości w trakcie obróbki termicznej. Pamiętaj też, aby wybierać cebule intensywnie fioletowe, twarde, bez widocznych uszkodzeń – tylko wtedy mamy pewność, że warzywo jest w pełni wartościowe i zdrowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze