Najzdrowsze ciasto na świecie. Sekretem jeden składnik

Ciasto marchewkowe zyskało zwolenników na całym świecie. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Marchewka jest bowiem cennym źródłem witamin i pierwiastków, a posiłki, w których gra główną rolę, usprawniają proces trawienia i korzystnie wpływają na jelita.

Ciasto marchewkowe największą popularność zyskało jednak w XX wieku, zwłaszcza w Anglii i USACiasto marchewkowe największą popularność zyskało jednak w XX wieku, zwłaszcza w Anglii i USA
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ciasto marchewkowe cukierniczym hitem

W 2023 roku Dzień Ciasta Marchewkowego przypada na 3 lutego. Choć dla wielu marchewka nie kojarzy się z pysznymi i słodkimi wypiekami, w cukiernictwie jest stosowana od średniowiecza. Ciasto marchewkowe największą popularność zyskało jednak w XX wieku, zwłaszcza w Anglii i USA. W latach wojennych i powojennych marchewka z powodzeniem zastępowała cukier i była dodatkiem wielu tart, muffinów czy puszystych biszkoptów.

Dlaczego wypieki z marchwią są tak smaczne? Starta marchew jest wilgotna i ciężka, a w czasie pieczenia mięknie i nadaje gęstą konsystencję. Dzięki niej ciasto nie wysycha. Oprócz marchewki do ciasta warto zetrzeć jedno jabłko. Wtedy jest jeszcze bardziej soczyste.

Receptura jest niezwykle prosta, a sekretnymi składnikami są przyprawy. Warto wykorzystać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i goździki. Doskonałym składnikiem ciasta marchewkowego będą również orzechy, wiórki kokosowe, bakalie i migdały. Upieczone ciasto można dodatkowo przełożyć masą kremową lub polać lukrem, czy rozpuszczoną czekoladą.

Właściwości marchwi. To bomba witaminowa

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, marchewka ma aż 60 gatunków. Jej głównym składnikiem jest woda (marchew zawiera aż 90 proc. wody), dzięki czemu dobrze wpływa na organizm człowieka.

Marchew działa odkwaszająco i odżywczo, jest źródłem wielu witamin, w tym witamin z grupy B, C, A, E, K i H oraz pierwiastków takich jak:

  • potas,
  • wapń,
  • sód,
  • kobalt,
  • fosfor,
  • cynk.

Marchew jest także bogata w karotenoidy, które świetnie wpływają na cerę. Jest dobrym źródłem błonnika, a także flawonoidów, alkaloidów, pektyn i kwasu foliowego.

Marchewka ułatwia także trawienie, niweluje dolegliwości żołądkowe oraz pomaga leczyć biegunki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka