Najzdrowsze odmiany jabłek. Sprawdź, po które warto sięgnąć

Jesień, czas dojrzewania owoców, sprzyja jedzeniu świeżych jabłek, gruszek i innych darów natury. Zwykle sięgając po owoce wybieramy te, które subiektywnie smakują nam najlepiej. Kierujemy się również przy wyborze ich kuszącymi kolorami.

W jabłkach znajdziemy witaminy z grupy B oraz C, E, K1. Zawierają także przeciwstarzeniowe antyoksydanty. Zawartość błonnika i niewielka kaloryczność sprawiają, że jabłka są polecane osobom, które się odchudzają. Składniki mineralne zawarte w jabłkach to m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Czy rzeczywiście te najbardziej atrakcyjne wizualnie jabłka są najzdrowsze? Zobacz naszą galerię i sprawdź, które odmiany są najbogatsze w witaminy i minerały.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Zdrowe przekąski - witaminy, słonecznik, winogrona, jogurt, jabłka, wafle ryżowe, marchew

Jabłka są bardzo zdroweJabłka są bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © 123rf.com Jedzenie jabłek wpływa korzystnie na zdrowie

/ 5Reneta

Reneta bywa nazywana królową jabłek. Jej skórka może być bursztynowa, zielonożółta, bladożółta, złotożółta.

Miąższ renety jest kruchy i soczysty, a posmak kwaśno-korzenny. Dlatego m.in. wykorzystuje się te owoce do produkcji cydru. Świetnie smakuje także spożywana na surowo. Niektórzy robią z renety pyszne przetwory.

Zawarta w renecie florydzyna sprzyja leczeniu otyłości i pomaga przeciwdziałać cukrzycy typu 2.

/ 5Jonagold

Jonagold to polecana odmiana jabłek
Jonagold to polecana odmiana jabłek © 123rf.com Jabłka jonagold to smaczka krzyżówka odmian Golden Delicius i Jonathan

Jabłka o nazwie Jonagold to krzyżówka dwóch znanych odmian: Golden Delicious i Jonathan.

Ich kremowo-żółty miąższ jest bardzo zdrowy oraz smaczny. Jabłka mają winny aromat, są soczyste, śwetnie sprawdzają się w przetworach oraz na surowo.

Pozytywnie wpływają na procesy trawienne oraz zwiększają odporność dzięki bogactwu witaminy C.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Gala

Odmiana jabłek Gala pochodzi z odległej Nowej Zelandii. Jest słodka i soczysta. Warto jeść ją na surowo, ale można też dodawać do owsianek czy sałatek.

Gala ma kolejny atut w postaci możliwości długiego przechowywania.

Jej gładka skórka z lekkim połyskiem wygląda niezwykle kusząco i kryje w sobie chrupiący miąższ o lekko zielonkawym zabarwieniu.

Pomaga w ochudzaniu, a regularne spożywanie pozwala uniknąć problemów z układem krążenia i trawiennym.

/ 5Delikates

Polskie jabłka delikates są bardzo zdrowe
Polskie jabłka delikates są bardzo zdrowe © 123rf.com Polskie jabłka są chwalone na całym świecie

Soczyste i lekko winne polskie jabłka Delikates są jednymi z najbardziej chwalonych przez konsumentów.

Ich delikatny, drobnoziarnisty miąższ poleca się do jedzenia na surowo oraz do deserów.

Mają zielony kolor z pięknym czerwonym rumieńcem, dzięki czemu są niezwykle apetyczne.

Stanowią źródło witamin C, E, D, K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Kolejne atuty to błonnik, pektyna i amigdalina zawarta w pestkach.

/ 5Efekty jedzenia jabłek

Jedzenie jabłek ma mnóstwo zalet
Jedzenie jabłek ma mnóstwo zalet © 123rf.com Jedzenie jabłek to doskonały wybór, aby zachować zdrowie

Jakie mogą być skutki regularnego jedzenia jabłek?

  • obniżenie cholesterolu
  • opóźnione procesy starzenia
  • zmniejszenie ryzyka demencji i innych chorób neurodegeneracyjnych
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory
  • mniejsze ryzyko chorób serca
  • lepszy stan skóry, włosów i paznokci
  • poprawa odporności
  • zmniejszenie masy ciała
  • prawidłowa praca układu pokarmowego

Jabłka bardzo rzadko uczulają, więc zarówno dorośli, jak i dzieci mogą po nie sięgać bez obaw.

Smacznego!

Zobacz też: Alergia na jabłka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka