Najzdrowsze odmiany jabłek. Sprawdź, po które warto sięgnąć
Jesień, czas dojrzewania owoców, sprzyja jedzeniu świeżych jabłek, gruszek i innych darów natury. Zwykle sięgając po owoce wybieramy te, które subiektywnie smakują nam najlepiej. Kierujemy się również przy wyborze ich kuszącymi kolorami.
W jabłkach znajdziemy witaminy z grupy B oraz C, E, K1. Zawierają także przeciwstarzeniowe antyoksydanty. Zawartość błonnika i niewielka kaloryczność sprawiają, że jabłka są polecane osobom, które się odchudzają. Składniki mineralne zawarte w jabłkach to m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Czy rzeczywiście te najbardziej atrakcyjne wizualnie jabłka są najzdrowsze? Zobacz naszą galerię i sprawdź, które odmiany są najbogatsze w witaminy i minerały.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Zdrowe przekąski - witaminy, słonecznik, winogrona, jogurt, jabłka, wafle ryżowe, marchew
Reneta
Reneta bywa nazywana królową jabłek. Jej skórka może być bursztynowa, zielonożółta, bladożółta, złotożółta.
Miąższ renety jest kruchy i soczysty, a posmak kwaśno-korzenny. Dlatego m.in. wykorzystuje się te owoce do produkcji cydru. Świetnie smakuje także spożywana na surowo. Niektórzy robią z renety pyszne przetwory.
Zawarta w renecie florydzyna sprzyja leczeniu otyłości i pomaga przeciwdziałać cukrzycy typu 2.
Jonagold
Jabłka o nazwie Jonagold to krzyżówka dwóch znanych odmian: Golden Delicious i Jonathan.
Ich kremowo-żółty miąższ jest bardzo zdrowy oraz smaczny. Jabłka mają winny aromat, są soczyste, śwetnie sprawdzają się w przetworach oraz na surowo.
Pozytywnie wpływają na procesy trawienne oraz zwiększają odporność dzięki bogactwu witaminy C.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Najzdrowsze produkty spożywcze świata
Gala
Odmiana jabłek Gala pochodzi z odległej Nowej Zelandii. Jest słodka i soczysta. Warto jeść ją na surowo, ale można też dodawać do owsianek czy sałatek.
Gala ma kolejny atut w postaci możliwości długiego przechowywania.
Jej gładka skórka z lekkim połyskiem wygląda niezwykle kusząco i kryje w sobie chrupiący miąższ o lekko zielonkawym zabarwieniu.
Pomaga w ochudzaniu, a regularne spożywanie pozwala uniknąć problemów z układem krążenia i trawiennym.
Delikates
Soczyste i lekko winne polskie jabłka Delikates są jednymi z najbardziej chwalonych przez konsumentów.
Ich delikatny, drobnoziarnisty miąższ poleca się do jedzenia na surowo oraz do deserów.
Mają zielony kolor z pięknym czerwonym rumieńcem, dzięki czemu są niezwykle apetyczne.
Stanowią źródło witamin C, E, D, K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Kolejne atuty to błonnik, pektyna i amigdalina zawarta w pestkach.
Efekty jedzenia jabłek
Jakie mogą być skutki regularnego jedzenia jabłek?
- obniżenie cholesterolu
- opóźnione procesy starzenia
- zmniejszenie ryzyka demencji i innych chorób neurodegeneracyjnych
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory
- mniejsze ryzyko chorób serca
- lepszy stan skóry, włosów i paznokci
- poprawa odporności
- zmniejszenie masy ciała
- prawidłowa praca układu pokarmowego
Jabłka bardzo rzadko uczulają, więc zarówno dorośli, jak i dzieci mogą po nie sięgać bez obaw.
Smacznego!
Zobacz też: Alergia na jabłka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl