Trwa ładowanie...

Najzdrowsze warzywo świata. Wykazano, że pomaga w walce z rakiem płuc

Avatar placeholder
06.10.2023 16:20
Wymiata z organizmu rakotwórcze związki
Wymiata z organizmu rakotwórcze związki (Getty Images)

Rukiew wodna, znana również jako rzeżucha wodna, jest uważana za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera więcej potasu niż pomidory i niemal taką samą ilość witaminy C jak owoce cytrusowe. To nie koniec jej zdrowotnych właściwości. Naukowcy odkryli, że rukiew wodna może również zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc.

spis treści

1. Wymiata z organizmu rakotwórcze związki

Rukiew wodna to prawdziwa skarbnica zdrowia. W jej skład wchodzą m.in. wapń, potas, witamina C, żelazo oraz witaminy A i E, które są często określane mianem eliksiru młodości.

Lista jest właściwości jest znacznie dłuższa. Rzeżucha wodna jest również bogatym źródłem folianów, beta-karotenu oraz izotiocyjanianów, które wykazują zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych. To właśnie te ostatnie właściwości rukwi wodnej zainteresowały naukowców z Instytutu Raka na Uniwersytecie w Pittsburghu.

Zobacz film: "Jedz kolację wcześniej, a unikniesz nowotworów"
Rukiew wodna ma właściwości antynowotworowe. Wszystko dzięki zawartości izotiocyjanianów, które odpowiadają też za jej smak
Rukiew wodna ma właściwości antynowotworowe. Wszystko dzięki zawartości izotiocyjanianów, które odpowiadają też za jej smak (Adobe Stock)

2. Naturalna broń w walce z rakiem płuc

Dr Jian-Min Yuan wraz ze swoim zespołem naukowców przeprowadzili badania, których wyniki zaprezentowano na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Nowym Orleanie. W eksperymencie wzięło udział 82 ochotników, którzy regularnie palili papierosy.

Podczas trwania badań jedna grupa ochotników otrzymywała 10 mg ekstraktu z rukwi wodnej połączonego z 1 mg oliwy z oliwek. Druga grupa zaś otrzymywała placebo. Po tygodniu dokonano zamiany, ale już po siedmiu dniach naukowcy zauważyli, że grupa przyjmująca wyciąg z rukwi wodnej miała znacznie mniejsze stężenie substancji rakotwórczych w organizmie.

Poziom nitrozoamin spadł o 7,7 proc. Z kolei akroleiny o 15,1 proc. oraz benzenu aż o 24,6 proc., co w efekcie zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc.

Naukowcy zapowiedzieli, że będą kontynuować badania, a liczba uczestników zostanie znacząco zwiększona. Wszystko po to, aby jeszcze lepiej zrozumieć zdrowotne właściwości rukwi wodnej i potwierdzić jej potencjał w walce z rakiem płuc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze