Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni

Rukiew wodna inaczej nazywana jest rzeżuchą wodną. Jej właściwości lecznicze sprawiły, że jest bardzo często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Nie bez powodu też uznawana jest za najzdrowszą roślinę na świecie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchniRukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to jest rukiew wodna?

Rukiew wodna należy do rodziny kapustowatych. Wywodzi się z Europy i Azji, a jej prozdrowotne właściwości znane są od starożytności. Współcześnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. W naszym kraju rzadko występuje w stanie naturalnym, można ją spotkać w sklepach.

Rukiew wodną występuje również jako roślina doniczkowa. Rukiew wodna ma zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Wykorzystywane są jej liście i łodygi, które zbierane są od kwietnia do września (jeśli rukiew wodna rośnie w stanie naturalnym).

Wartośći odżywcze

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie. To bogate źródło witamin, a także składników mineralnych. Rukiew wodna zawiera między innymi witaminę C, A, E, foliany, a także składniki: potas, wapń, czy żelazo. Najważniejszym związkiem w niej zawartym są izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Rukiew wodna w 100 gramach zawiera jedynie 11 kalorii.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Rukiew wodna to superprodukt, który warto włączyć do swojej diety
Rukiew wodna to superprodukt, który warto włączyć do swojej diety

Wyciąg z rukwi

Jak już wyżej wspomniano, spożywanie rukwi wodnej chroni przed rozwojem komórek rakowych. Wyciąg z rukwi wodnej stosować powinni też chorzy na awitaminozę, czyli niedobór lub brak niektórych witamin. Rukiew wodna ma więcej potasu niż słynne z jego zawartości pomidory, porównywalną ilość witaminy C jak cytrusy, jest też źródłem witaminy A. Najważniejsze właściwości rukwi wodnej dotyczą tego jak wpływa na opóźnienie procesów starzenia. Z tego powodu nazywana jest eliksirem młodości. To dzięki m.in. zawartości witaminy E i beta-karotenu, które mają bardzo dobry wpływ na wygląd cery.

Badania przeprowadzone na grupie kobiet potwierdziły zbawienne właściwości rukwi dla urody. Przez osiem tygodni kobiety spożywały codziennie rukiew wodną. Po tym czasie zauważyły widoczną poprawę wyglądu skóry – zmniejszyły się zmarszczki, zaczerwienienia, przebarwienia.

Zobacz także:

Wykorzystanie rukwi w kuchni

Rukiew wodną, ze względu na jej charakterystyczny lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutką słodyczy, można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Najprostszym jest dodanie jej do kanapek czy sałatek lub spożywanie samej. Rukiew wodna doskonale podkreśli też smak kremowych zup czy past warzywnych. Jak jeszcze ją wykorzystać? Bez obawy dodawaj ją do owocowych soków i smoothie.

Ile kalorii ma surowa rukiew wodna

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 34 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna11,00 kcal3,74 kcal
Białko2,30 g0,78 g
Węglowodany1,29 g0,44 g
Cukier0,20 g0,07 g
Błonnik0,50 g0,17 g
Tłuszcz0,10 g0,03 g
Tłuszcze nasycone0,03 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,04 g0,01 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C43,0 mg14,62 mg
Równoważnik folianów9,00 µg3,06 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,20 mg0,07 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,31 mg0,11 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,13 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy9,00 µg3,06 µg
Witamina B4 - cholina9,00 mg3,06 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A3,191 i.u.1,085 i.u.
Witamina A160 µg RAE54,4 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten1,914 µg651 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna5,767 µg1,961 µg
Witamina E1,00 mg0,34 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K250 µg85,0 µg
Wapń120 mg40,8 mg
Żelazo0,20 mg0,07 mg
Magnez21,0 mg7,14 mg
Fosfor60,0 mg20,4 mg
Potas330 mg112 mg
Sód41,0 mg13,94 mg
Cynk0,11 mg0,04 mg
Miedź0,08 mg0,03 mg
Mangan0,24 mg0,08 mg
Selen0,90 µg0,31 µg
Woda95,1 g32,3 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka