Trwa ładowanie...

Najzdrowsze zboża. Ta piątka stoi na straży zdrowia jelit i serca

 Karolina Rozmus
17.04.2023 16:34
Quinoa nazywana jest również złotem Inków
Quinoa nazywana jest również złotem Inków (Getty Images)

Produkty zbożowe, mąka, pieczywo czy kasze od pewnego czasu mają złą prasę. Głównie za sprawą glutenu, który zawierają, a także węglowodanów, których są źródłem. Jednak unikanie ich za wszelką cenę wcale nie jest dobre dla naszego zdrowia. Zwłaszcza że kilka z nich to prawdziwe superfood.

spis treści

1. Jedz zboża codziennie. Stoją na straży zdrowego serca

Biały ryż zamieńmy na ryż brązowy, pieczywo pszenne na żytnie, a zbożowe płatki o smaku cynamonu na płatki owsiane. Warto jeść zboża, które są źródłem witamin, mikroelementów, węglowodanów złożonych i błonnika.

Pomagają kontrolować wagę, ujarzmić poziom cholesterolu, a także ciśnienia i glukozy we krwi. Mogą również zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, choroby serca, a nawet niektórych nowotworów.

Zgodnie z zaleceniami węglowodany powinny stanowić od 45 do 65 proc. dziennej energii. Warto część z nich pozyskiwać z pełnoziarnistych zbóż.

Zobacz film: "Kasza - zdrowa alternatywa dla ziemniaków"

2. Najzdrowsze ziarna. Oto złota piątka

Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je codziennie. Mogą stanowić podstawę obiadu, pożywny dodatek do śniadania czy bazę do lekkostrawnej kolacji.

2.1. Gryka

To ziarno, które mogą spożywać nawet osoby z celiakią, bo gryka nie zawiera glutenu. Co więcej, jest nie tylko świetnym źródłem węglowodanów czy błonnika, ale też białka.

Kasza gryczana to źródło błonnika, magnezu i żelaza
Kasza gryczana to źródło błonnika, magnezu i żelaza (Pixabay)

Pomaga zapanować nad wysokim cholesterolem, nie dopuszcza do skoków glukozy we krwi, a także wspiera pracę serca i układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości magnezu pozytywnie wpływa m.in. na układ nerwowy czy mięśniowy.

2.2. Dziki ryż

W rzeczywistości nie jest to odmiana ryżu, ale rodzaj trawiastej rodziny jednorocznej, znanej pod nazwą zizania wodna.

To źródło witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza, potasu i manganu. Również nie zawiera glutenu, jest za to bombą przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Śmiało mogą po niego sięgać osoby z problemami z układem krążenia, bo dziki ryż nie zawiera sodu, a dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi i chroni przed zawałem serca.

2.3. Komosa ryżowa

Quinoa, czyli zboże Inków, jak na roślinę zawiera bardzo duże ilości białka i niemal wszystkie kluczowe dla organizmu mikroelementy: miedź, żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez czy wapń.

Jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, a nawet cennych dla serca kwasów omega-3. To niejedyne składniki świadczące o wyjątkowości komosy. Znajdziemy w niej bowiem również takie flawonoidy jak kempferol czy kwercetyna, które nie występują w żadnych innych zbożach.

Niektóre badania wskazują, że cenne związki obecne w komosie sprawiają, że może działać przeciwnowotworowo.

2.4. Proso

Szerzej znane w Polsce pod postacią kaszy jaglanej. To witaminowa bomba polecana m.in. osobom walczącym z niedoborami żelaza, ale także tym, które chcą zadbać o piękne włosy, skórę i paznokcie.

Jest jednocześnie lekkostrawna i sycąca, więc po kaszę jaglaną powinny sięgać zarówno osoby dbające o linie, jak i te, które mają problemy z układem trawiennym.

2.5. Orkisz

A właściwie pszenica orkiszowa. Choć zawiera gluten, to jest znacznie lepiej tolerowana przez większość z nas. To źródło potężnej ilości błonnika, który ma działanie oczyszczające przewód pokarmowy, a zarazem gwarantuje uczucie sytości. Dzięki witaminom z grupy B i kwasom NNKT wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy czy nerwowy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze