Trwa ładowanie...

Chleb na zakwasie. Pieczywo dla cukrzyków i osób z insulinoopornością

Chleb na zakwasie to najlepszy wybór dla osób unikających cukru. Warto po niego sięgnąć, kiedy dbamy o linię lub jesteśmy na diecie cukrzycowej.

Zobacz film: "Paczkowane pieczywo zwiększa ryzyko raka piersi"

1. Pieczywo dla dbających o linię

Osoby, które ze względu na dietę odchudzającą unikają cukrów, mogą śmiało sięgnąć po chleb na zakwasie. To najodpowiedniejsza dla nich opcja, ponieważ zakwas spowalnia wchłanianie cukrów z białej mąki.

Zakwas ogranicza wchłanianie kwasu fitynowego
Zakwas ogranicza wchłanianie kwasu fitynowego (iStock)

Dodatkową zaletą naturalnego chleba na zakwasie jest to, że uwalniane są enzymy niezbędne do rozłożenia kwasu fitynowego. Kwas ten ze względu na zdolności wiążące może utrudniać przyswajanie składników mineralnych takich jak żelazo, wapń i cynk.

Jeśli nie cierpi się na celiaklię, to również warto o takie pieczywo urozmaicić swoją dietę. Zawarte w nim kultury bakteryjne częściowo rozkładają gluten.

2. Niski indeks glikemiczny

Diabetycy nie muszą rezygnować z jedzenia pieczywa. Mogą oni delektować się chlebem na zakwasie, który reguluje glikemię poposiłkową. Chleb żytni, z mąki pełnoziarnistej nie zawiera dodatkowego cukru i jest bogaty w błonnik.

Ciemny chleb jest bogaty w błonnik
Ciemny chleb jest bogaty w błonnik (iStock)

Ważne jest, żeby był on zrobiony na zakwasie, ponieważ nie każdy ciemny chleb nadaje się dla osoby zmagającej się z cukrzycą. Niektóre ciemne pieczywa dostępne w supermarketach mogą zawierać w swoim składzie cukier i nie powinny być spożywane przez osoby na diecie dla diabetyków.

Zatem chleb na zakwasie będzie dobrym wyborem, z racji tego, że pozwala kontrolować wyrzut glukozy do krwi. Jego dodatkową zaletą jest też to, że ma w sobie dużo błonnika i odgrywa ważną rolę w trawieniu.

Nie każdy ciemny chleb nadaje się dla diabetyka
Nie każdy ciemny chleb nadaje się dla diabetyka (iStock)

Poza tym pomaga zachować odpowiednią wagę ciała. Taki chleb też zdecydowanie dłużej poleży w chlebaku. Ważne jest jednak, żeby nie znajdował się w foliowym woreczku, bo to powoduje szybsze tworzenie się pleśni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.