Najzdrowszy olej. W miesiąc wymiata cholesterol z tętnic
W Polsce nawet 20 milionów osób może zmagać się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Nadzieją dla nich są badania opublikowane w czasopiśmie "Molecules", które wskazują, że wysoki poziom cholesterolu skutecznie obniża olej z owoców czarnej porzeczki. Pozytywne wyniki są widoczne już po niespełna miesiącu terapii.
1. Olej z czarnej porzeczki - badanie
Potocznie myślimy, że cholesterol to samo zło, prawda jest jednak taka, że ta organiczna substancja pełni w ludzkim organizmie szereg ważnych funkcji. Cholesterol jest odpowiedzialny za tworzenie błon komórkowych oraz kontrolowanie ich płynności i przepuszczalności. Uczestniczy w produkcji hormonów, np. nadnerczy i płciowych, witaminy D, a także kwasów żółciowych w wątrobie. Odgrywa również kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Prawdą jest jednak, że może nam szkodzić. Jego nadmiar, zwłaszcza w postaci lipoprotein LDL, może prowadzić do powstawania złogów w tętnicach, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Eksperci zaznaczają, że wysoki poziom cholesterolu to sygnał do zmiany stylu życia, co w 20-25 proc. przypadków pozwala obniżyć jego poziom. W większości sytuacji jednak konieczne są leki.
W badaniu, które trwało 29 dni i obejmowało zdrowe, młode kobiety, odnotowano obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu po przyjmowaniu oleju z czarnej porzeczki. Trzeba jednak zaznaczyć, że biorące w badaniu panie nie miały stwierdzonych poważnych zaburzeń poziomu lipidów.
Autorzy badania podkreślają, że terapia olejem z czarnej porzeczki może być pomocna w przypadku zbyt wysokiego cholesterolu we krwi, jednak nie dla każdego olej ten jest wskazany. Czarna porzeczka bowiem wchodzi w interakcje z niektórymi lekami przeciwpsychotycznymi, przeciwzakrzepowymi oraz na nadciśnienie, nasilając ich działanie.
2. Dlaczego jeszcze warto spożywać olej z czarnej porzeczki?
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jest też dobrym źródłem witaminy E i związków takich jak fitosterole, karotenoidy, flawonoidy czy kwasy fenolowe.
Dodatkowo, dzięki obecności kwasu gamma-linolenowego z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, może być pomocny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca i inne.
Liczne badania potwierdzają działanie kwasu gamma-linolenowego, który sprzyja produkcji prostaglandyny E1 (PGE1), związku o właściwościach przeciwzapalnych, antyproliferacyjnych, przeciwzakrzepowych oraz obniżających poziom lipidów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl