Naleśniki po koreańsku
Typowe dla kuchni orientalnej jest dodawanie dużej ilości różnych warzyw do każdego rodzaju dania, także do naleśników. Także owoce morza są popularne w krajach azjatyckich, zatem obecność krewetek w podanym przepisie nie dziwi.
Składniki:
Przygotowanie:
W niedużej misce wymieszaj mąkę, roztrzepane jajka i olej i mieszaj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Marchew, kabaczka, szczypiorek i szalotki umyj, obierz i zetrzyj, po czym dodaj do ciasta. Krewetki pokrój jak najdrobniej i także dodaj. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na głębszej patelni na średnim ogniu rozgrzej tłuszcz. Wlej ok. 1/4 powstałego ciasta i rozprowadź drewnianą łopatką po patelni. Smaż na jednej stronie, dopóki ciasto naleśnikowe nie zacznie się rumienić i przekręć na drugą stronę. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier i ocet. Nakładaj naleśniki na talerze i polewaj powstałym sosem.
Komentarz:
Używanie warzyw w potrawach podnosi ich wartości odżywcze, sprawia, że stają się one źródłem ważnych witamin i minerałów. Może dzięki temu Azjaci są tacy zdrowi?
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.