Naleśniki z cukinią
Naleśniki nie muszą być nudnym ciastem. Poniższy przepis sugeruje, aby dodać do nich cukinię – jedno ze zdrowszych warzyw, które oprócz tego, że wzbogaca organizm, jest także bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 mała cukinia,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- pęczek pietruszki,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Cukinię umyj i obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 15 min. Odsącz cukinię, dodaj roztrzepane jajka, oliwę i posiekaną pietruszkę. Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na zloty kolor. Można podawać na przykład z sosem pomidorowym lub jogurtowym.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 174,6 kcal |
Białka | 9,5 g |
Tłuszcze | 10,2 g |
Cholesterol | 180,0 mg |
Węglowodany | 13,3 g |
Błonnik | 2,1 g |
Witamina C | 31,3 mg |
Witamina A | 277,2 µg |
Komentarz:
Walorem cukinii jest jej niskokaloryczność. Poza tym posiada bardzo duże pokłady witamin B i C. Ma zdolność odkwaszania organizmu, zatem świetnie nadaje się do diety oczyszczającej. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość związków zasadowych. Naleśniki z cukinią będą dobrym daniem dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę oraz dla wszystkich, którzy lubią warzywne przekąski.