Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Naleśniki z cukinią

Avatar placeholder
14.03.2017 16:02
Naleśniki z cukinią
Naleśniki z cukinią (Zdjęcie autorstwa Joy / CC BY 2.0)

Naleśniki nie muszą być nudnym ciastem. Poniższy przepis sugeruje, aby dodać do nich cukinię – jedno ze zdrowszych warzyw, które oprócz tego, że wzbogaca organizm, jest także bardzo smaczne.

Składniki:

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Cukinię umyj i obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 15 min. Odsącz cukinię, dodaj roztrzepane jajka, oliwę i posiekaną pietruszkę. Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na zloty kolor. Można podawać na przykład z sosem pomidorowym lub jogurtowym.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie174,6 kcal
Białka9,5 g
Tłuszcze10,2 g
Cholesterol180,0 mg
Węglowodany13,3 g
Błonnik2,1 g
Witamina C31,3 mg
Witamina A277,2 µg

Komentarz:

Walorem cukinii jest jej niskokaloryczność. Poza tym posiada bardzo duże pokłady witamin B i C. Ma zdolność odkwaszania organizmu, zatem świetnie nadaje się do diety oczyszczającej. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość związków zasadowych. Naleśniki z cukinią będą dobrym daniem dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę oraz dla wszystkich, którzy lubią warzywne przekąski.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze