Trwa ładowanie...

Naleśniki z groszkiem i warzywami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:25
Naleśniki z groszkiem i warzywami
Naleśniki z groszkiem i warzywami

To, co nadaje charakter tym warzywnym naleśnikom, to zielony groszek. Jest to przepis typowy dla kuchni angielskiej. Dodatek zielonego warzywa jest świetnym pomysłem także z punktu widzenia wartości odżywczych dania. W groszku można odnaleźć sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, fluor, jod, karoteny, witaminy E, K, B1, B2, B6, C.

Składniki:

  • 3 szklanki zielonego groszku,
  • 1 posiekana szalotka,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej mięty,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • olej roślinny do smażenia.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie319,39 kcal
Białka11,52 g
Węglowodany44,84 g
Tłuszcze9,16 g
Błonnik4,97 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Przygotuj ciasto naleśnikowe. W mikserze połącz groszek, szalotkę, bazylię, miętę i mleko. Miksuj, w trakcie dodając jajka i masło. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wylej mieszankę do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cukier. Mieszaj składniki do momentu, aż się połączą. Na patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu smaż placki z jednej i z drugiej strony. Możesz rozgrzać piekarnik i włożyć do naczynia naleśniki oraz wybrane przez ciebie warzywa i piec przez około 15 minut. Podawaj danie na gorąco. Na talerzu połóż naleśnika, posyp bazylią i warzywami.

Komentarz:

Groszek ma właściwości odkwaszające organizm, zatem jest on wskazany w głównej mierze dla osób cierpiących na zgagę oraz wrzody. Naleśniki z groszkiem to także bardzo smaczna, poranna lub południowa przekąska.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze