Naleśniki z groszkiem i warzywami
To, co nadaje charakter tym warzywnym naleśnikom, to zielony groszek. Jest to przepis typowy dla kuchni angielskiej. Dodatek zielonego warzywa jest świetnym pomysłem także z punktu widzenia wartości odżywczych dania. W groszku można odnaleźć sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, fluor, jod, karoteny, witaminy E, K, B1, B2, B6, C.
Składniki:
- 3 szklanki zielonego groszku,
- 1 posiekana szalotka,
- 1/4 szklanki drobno posiekanej mięty,
- 2 łyżki posiekanej bazylii,
- 2 szklanki mleka,
- 2 roztrzepane jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki cukru,
- olej roślinny do smażenia.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 319,39 kcal |
Białka | 11,52 g |
Węglowodany | 44,84 g |
Tłuszcze | 9,16 g |
Błonnik | 4,97 g |
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto naleśnikowe. W mikserze połącz groszek, szalotkę, bazylię, miętę i mleko. Miksuj, w trakcie dodając jajka i masło. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wylej mieszankę do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cukier. Mieszaj składniki do momentu, aż się połączą. Na patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu smaż placki z jednej i z drugiej strony. Możesz rozgrzać piekarnik i włożyć do naczynia naleśniki oraz wybrane przez ciebie warzywa i piec przez około 15 minut. Podawaj danie na gorąco. Na talerzu połóż naleśnika, posyp bazylią i warzywami.
Komentarz:
Groszek ma właściwości odkwaszające organizm, zatem jest on wskazany w głównej mierze dla osób cierpiących na zgagę oraz wrzody. Naleśniki z groszkiem to także bardzo smaczna, poranna lub południowa przekąska.