Naleśniki z serem ricotta
Prawdziwym bohaterem tego przepisu nie są naleśniki same w sobie, lecz włoskiego pochodzenia biały serek ricotta. Jest serem typu miękkiego, którego głównym składnikiem są bardzo cenne białka albuminowe i globulinowe.
Składniki:
- 1 paczka serka ricotta,
- 2 duże jajka, oddzielone żółtka od białek,
- starta skórka z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki wanilii,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 kostki roztopionej masła,
- owoce i syrop klonowy według upodobań.
Przygotowanie:
Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu ubijaj ser i żółtka jajek. W trakcie ubijania dodawaj skórkę cytrynową, wanilię i cukier. Ubij na półsztywną masę. W innej misce połącz mąkę i stopione masło i wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Teraz powoli dodawaj do mąki ser z żółtkami. W niewielkiej misce ubij na sztywno białka jajek i dodaj do powstałej wcześniej mieszanki. Wymieszaj, aby masa była gładka i bez grudek. Rozgrzej na patelni trochę masła i, odmierzając chochlą, wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż po jednej i drugiej stronie przez kilka minut, po czym zdejmuj z patelni. Gdy wykorzystasz całe ciasto, włóż naleśniki do piekarnika na 5 minut. Podawaj z syropem klonowym i owocami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 409,12 kcal |
Białka | 12,83 g |
Węglowodany | 42,87 g |
Tłuszcze | 20,55 g |
Błonnik | 1,6 g |
Komentarz:
Dobry ser ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Ma łagodny, słodkawy smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek, także do naleśników.