Trwa ładowanie...

Naleśniki ziemniaczane

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:25
Naleśniki ziemniaczane
Naleśniki ziemniaczane

Ziemniaki to jeden z produktów, który jest charakterystyczny dla polskiej kuchni. Dodajemy je do mięs i sałatek. To bardzo odżywcze i zdrowe warzywo, o ile nie utopi się go w spalonym tłuszczu. Ale ziemniaki mają też właściwości lecznicze.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki,
  • 300 ml płatków ziemniaczanych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • filiżanka posiekanej marchewki,
  • 2 łyżki oleju,
  • filiżanka posiekanej cebuli.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie335,3 kcal
Białka9,93 g
Węglowodany55,4 g
Tłuszcze8,13 g
Błonnik2,76 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Przygotuj dwa naczynia. W pierwszym połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz rozgrzane mleko, płatki ziemniaczane, marchewkę, jajka i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz mieszanki. Zmiksuj ciasto na gładką masę. Patelnię rozgrzej, dodaj nieco oliwy i nakładaj ciasto. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj na gorąco z dżemem jabłkowym.

Komentarz:

Medycyna ludowa wykorzystuje surowe ziemniaki, a konkretniej ich startą formę, do okładów na poparzoną skórę. Poza tym wdychanie oparów unoszących się znad gotowanych ziemniaków udrażnia drogi oddechowe. Sok z surowych ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ziemniaki mają też właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zatem działają rozkurczowo. Warto nie unikać dań ziemniaczanych dla własnego zdrowia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze