Naleśniki ziemniaczane
Ziemniaki to jeden z produktów, który jest charakterystyczny dla polskiej kuchni. Dodajemy je do mięs i sałatek. To bardzo odżywcze i zdrowe warzywo, o ile nie utopi się go w spalonym tłuszczu. Ale ziemniaki mają też właściwości lecznicze.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki,
- 300 ml płatków ziemniaczanych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- filiżanka posiekanej marchewki,
- 2 łyżki oleju,
- filiżanka posiekanej cebuli.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 335,3 kcal |
Białka | 9,93 g |
Węglowodany | 55,4 g |
Tłuszcze | 8,13 g |
Błonnik | 2,76 g |
Przygotowanie:
Przygotuj dwa naczynia. W pierwszym połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz rozgrzane mleko, płatki ziemniaczane, marchewkę, jajka i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz mieszanki. Zmiksuj ciasto na gładką masę. Patelnię rozgrzej, dodaj nieco oliwy i nakładaj ciasto. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj na gorąco z dżemem jabłkowym.
Komentarz:
Medycyna ludowa wykorzystuje surowe ziemniaki, a konkretniej ich startą formę, do okładów na poparzoną skórę. Poza tym wdychanie oparów unoszących się znad gotowanych ziemniaków udrażnia drogi oddechowe. Sok z surowych ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ziemniaki mają też właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zatem działają rozkurczowo. Warto nie unikać dań ziemniaczanych dla własnego zdrowia.