Napar z imbiru – właściwości i działanie, przepis
Napar z imbiru to orzeźwiający napój, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwymiotne oraz przeciwwirusowe. Można do niego dodawać inne wartościowe składniki, które wpłyną nie tylko na smak, ale i właściwości odżywcze oraz prozdrowotne. Na co pomaga imbir?
1. Co to jest napar z imbiru?
Napar z imbiru to nic innego jak napój z imbiru, zarówno świeżego kłącza, jak i sproszkowanego imbiru sprzedawanego jako przyprawa. Zwykle składa się z wody, cytryny i miodu, ale można dodawać do niego wiele innych składników. Dobrym pomysłem jest na przykład napar z imbiru i kurkumy.
Imbir lekarski (Zingiber officinale Rosc.) to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Melanezji. Młode kłącza spożywa się jak warzywo, kandyzując lub konserwując w syropie cukrowym.
Starsze suszy się i używa jako przyprawę, która ma oryginalny, specyficzny i silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, a także palący, lekko gorzki smak.
2. Właściwości naparu z imbiru
Za smak i zapach, ale i właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru, zarówno świeżego, jak i w formie naparu, odpowiada duża ilość olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i i shogaolu.
Porcja 100 g surowego korzenia imbiru dostarcza:
- 80 kcal,
- 1,82 g białka,
- 0,75 g tłuszczów,
- 17,77 g węglowodanów,
- 78,89 g wody.
Zawiera także witaminę C (5,0 mg) oraz witaminy z grupy B. Obecne są w nim również makroelementy: fosfror, wapń, magnez, potas i sód oraz mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan i selen.
W naparze z imbiru dużą rolę odgrywają inne składniki napoju. Cytryny są świetnym źródłem ważnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Zawierają między innymi witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo.
Z kolei miód zawiera witaminy: głównie C, z grupy B, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy, a także minerały, takie jak:
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- chlor,
- molibden,
- mangan,
- kobalt,
- enzymy,
- aminokwasy.
Dzięki temu działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia organizm, dodaje energii, usprawnia procesy trawienne.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Działanie imbiru
Na co pomaga napar z imbiru? Napój, tak jak i sam korzeń świeżego imbiru, ma wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Przede wszystkim działa rozgrzewająco i pobudzająco na krążenie krwi, także przez narządy płciowe, dlatego uznawany jest za afrodyzjak. Imbir zdecydowanie wpływa na popęd seksualny.
Wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Działa na bolące gardło - zarówno przeciwbólowo, jak i przeciwzapalnie. To naturalny środek na przeziębienie czy grypę.
Napar z imbiru łagodzi bóle głowy, migreny i nudności. W medycynie ludowej od wieków wykorzystywano go jako środek łagodzący mdłości i działający przyciwwymiotnie. Regularne picie naparu z imbiru wspiera również pracę mózgu i znacznie poprawia koncentrację.
Imbir pobudza trawienie i apetyt, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu łagodzi objawy wzdęć, ból brzucha i symptomy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego. Polecany jest także kobietom z bolesnymi miesiączkami, łagodzi objawy zespołu napięcia miesiączkowego.
Napar z imbiru warto zastosować u osób z nieświeżym oddechem - imbir ma działanie odkażające, pozostawia świeży zapach w ustach. Działa także antyoksydacyjnie. Jest przeciwutleniaczem.
Hamuje rozwój komórek nowotworowych i neutralizuje stany zapalne. Napar z imbiru powinny pić osoby z obrzękami, bowiem zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Napar z imbiru pobudza organizm do oczyszczania się z toksyn.
Imbir na odchudzanie? Okazuje się, że tak. Imbir stymuluje przemianę materii i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Zawarte w nim substancje aktywują proces termogenezy, który odpowiedzialny jest za spalenie tłuszczów. Spożywanie imbiru wpływa na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów.
4. Przepis na napar z imbiru
Napar z imbiru, cytryny i miodu można przygotować na kilka sposobów. Wykorzystuje się zarówno świeży korzeń imbiru, jak i imbir sproszkowany. Trzeba tylko pamiętać, że różnią się one smakiem. Najbardziej aromatyczny jest napój ze startego na tarce korzenia (nie trzeba go obierać).
Jak zrobić napar z imbiru, który rozgrzewa, pomaga na przeziębienie i odchudzanie, a także dobrze smakuje? To proste. Duży korzeń imbiru umyj i osusz, po czym zetrzyj na tarce o średnich oczach. Zalej go wrzątkiem, a gdy napój przestygnie, dodaj sok z cytryny i miód (tyle, by uzyskać optymalną słodycz naparu). Taki napar fantastycznie smakuje na ciepło.