Napój, który skutecznie obniża cholesterol. Jest jeden warunek
Nawet co drugi Polak może borykać się z hiperlipidemią, czyli niewłaściwym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Eksperci nie mają wątpliwości – często wystarcza zmiana diety i wdrożenie aktywności fizycznej. Okazuje się też, że jest jeden prosty nawyk, który może pozytywnie wpłynąć na poziom lipidów we krwi.
W tym artykule:
Sok pomarańczowy na wysoki cholesterol
Cholesterol należy do tłuszczów, jakie pozyskujemy wraz z dietą, oraz które wytwarza wątroba. Jest niezbędny w naszym organizmie, ale jego nadmiar – zabija. Winowajcą jest w głównej mierze dieta, siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej.
Według autorki książek "The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook" i "Fueling Male Fertility" Lauren Manaker naszą walkę z nadmiernym poziomem cholesterolu możemy wspomóc, pijąc sok pomarańczowy.
Świeżo wyciskany sok pomarańczowy zdaniem Manaker "nie zawiera tłuszczu i sodu oraz jest pełen witamin i minerałów".
Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia
Autorka książek, przekonując do picia soku pomarańczowego, opiera się na badaniach naukowych. Skuteczność soku w walce z cholesterolem dowiedli badacze na łamach "Nutrition Research".
Bazowali na obserwacjach poczynionych w trakcie 60 dni, kiedy uczestnicy projektu wypijali codziennie 750 ml soku. U osób z hipercholesterolemią odnotowano spadek poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), u osób zdrowych takiego efektu nie było.
Z kolei najnowsze badania dostępne na łamach ''Phytotherapy Research'' wskazują, że codzienne sięganie po sok pomarańczowy może zaowocować niższym poziomem cholesterolu całkowitego. Jak to możliwe? Badacze sugerują związek między sokiem pomarańczowym a wrażliwością tkanek na insulinę.
By jednak sok pomarańczowy przysłużył się naszemu zdrowiu, jest jeden warunek: to musi być sok bezpośrednio tłoczony z owoców, bez dodatku cukru czy słodzików.
Tego nie powinno zabraknąć w diecie
Sok to jednak nie wszystko. Według Harvard Health osoby borykające się z zaburzeniami lipidów powinny włączyć do swojej diety także:
- produkty bogate w błonnik, np. pieczywo pełnoziarniste czy płatki owsiane,
- orzechy – już niewiele ponad 50 g dziennie może obniżyć cholesterol frakcji LDL nawet o 5 proc.,
- oleje roślinne – rzepakowy, lniany czy oliwa z oliwek to nieocenione źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe w diecie osób zagrożonych dyslipidemią,
- jabłka, winogrona, truskawki i cytrusy – to także źródła błonnika w postaci pektyn, które obniżają poziom LDL,
- tłuste ryby – zastąpienie nimi mięsa dwa razy w tygodniu jest dobrym wyborem, gdyż są źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi, a także wpływają protekcyjnie na układ sercowo-naczyniowy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.