Napój mleczno-ogórkowy
Taki napój to balsam dla jelit. Dieta bogata w produkty mleczne stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, zwalczając wzdęcia i zwiększając odporność organizmu na infekcje. Włączenie bakterii kwasu mlekowego jest szczególnie ważne po leczeniu antybiotykami, ale nie tylko. Dzięki pożytecznym mikroorganizmom można pozbyć się dolegliwości trawiennych i poprawić samopoczucie.
Składniki
- 500 ml zsiadłego mleka,
- 1 średni ogórek,
- 5 orzechów włoskich,
- szczypta pokrojonej zielonej pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce, dodać posiekane uprzednio orzechy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Podawać schłodzone.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 146,95 kcal |
Białka | 7,13 g |
Tłuszcz | 9,08 g |
Cholesterol | 12 mg |
Węglowodany | 10,17 g |
Błonnik | 1,01 g |
Witamina C | 12,06 mg |
Witamina A | 78,3 µg |
Komentarz
Napój mleczno-ogórkowy świetnie gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a w dodatku dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych (dzięki dodatkowi orzechów). Poza tym napój to doskonałe źródło wapnia - cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.