Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Napój mleczno-ogórkowy

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 11:20
Napój mleczno-ogórkowy
Napój mleczno-ogórkowy

Taki napój to balsam dla jelit. Dieta bogata w produkty mleczne stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, zwalczając wzdęcia i zwiększając odporność organizmu na infekcje. Włączenie bakterii kwasu mlekowego jest szczególnie ważne po leczeniu antybiotykami, ale nie tylko. Dzięki pożytecznym mikroorganizmom można pozbyć się dolegliwości trawiennych i poprawić samopoczucie.

Składniki

  • 500 ml zsiadłego mleka,

  • 1 średni ogórek,

  • 5 orzechów włoskich,

  • szczypta pokrojonej zielonej pietruszki,

  • sól, pieprz.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce, dodać posiekane uprzednio orzechy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Podawać schłodzone.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie146,95 kcal
Białka7,13 g
Tłuszcz9,08 g
Cholesterol12 mg
Węglowodany10,17 g
Błonnik1,01 g
Witamina C12,06 mg
Witamina A78,3 µg

Komentarz

Napój mleczno-ogórkowy świetnie gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a w dodatku dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych (dzięki dodatkowi orzechów). Poza tym napój to doskonałe źródło wapnia - cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze