Napój oczyszczający wątrobę - przepis
Napój oczyszczający wątrobę można przygotować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujemy, oczyścimy wątrobę z toksyn i metali ciężkich. Kuracja detoksykująca powinna trwać 7 dni. Warto powtarzać ją regularnie. Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu, ponieważ jest odpowiedzialna m.in. za oczyszczanie krwi, syntetyzowanie białek osocza, wchłanianie witamin, regulację poziomu białka i cholesterolu. Żeby wypełniała swoje zadania prawidłowo, musi być w dobrym stanie, dlatego należy zapobiegać jej uszkodzeniom.
1. Napój oczyszczający wątrobę
Istnieją nawyki, które mają dobry wpływ na kondycję wątroby, na przykład jedzenie nieprzetworzonej żywności, picie dużych ilości wody, stosowanie ziół, takich jak ostropest plamisty czy kocanka. Można również sięgnąć po soki i napoje.
1.1. Napój buraczkowy
Buraki mają właściwości przeciwnowotworowe i detoksykujące. Zawierają duże ilości betainy (przeciwutleniacza), która odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i zapobieganiu rozwojowi raka tego organu. Zawartość błonnika wspomaga absorpcję metali ciężkich i innych toksyn, które są filtrowane przez wątrobę i przechodzą przez jelita.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umieszczamy pokrojone na nieduże kawałki buraki w sokowirówce i wybieramy wolny program jej pracy, aby uzyskać maksymalną ilość soku z tych warzyw. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę i cukier. Mieszamy i pijemy natychmiast po przygotowaniu. Zaleca się spożywać sok raz dziennie przez tydzień, aby osiągnąć cel - oczyszczenie wątroby.
Pamiętajmy, żeby tego napoju nie przyjmować w nadmiarze, ponieważ wówczas jego wpływ na organizm będzie odwrotny do zamierzonego. Najlepiej przeprowadzić tygodniowy detoks wątroby, a następnie (po przerwie) pić sok regularnie, ale w umiarkowanych ilościach i jedynie od czasu do czasu.
1.2. Napój z karczochem i cytryną
Właściwości karczocha znane były już w starożytnym Rzymie. Później stał się on na tyle popularny, że znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Warzywo jest niskokalorycznym źródłem cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim potas, wapń, magnez i żelazo, a także fosfor oraz witaminy z grupy B, witaminy A i E. Ale to nie wszystko.
Warzywo bogate jest we flawonoidy oraz inulinę. Ta ostatnia pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, natomiast kwas chlorogenowy zmniejsza jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Dlatego woda z cytryną i karczochem to doskonały wybór dla osób, które chcą przeprowadzić cukrowy detoks i idealny środek dla diabetyków.
Składniki:
- 2 karczochy
- litr wody
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ugotuj karczochy i wyjmij je z wody, nie wylewając jej. Dolej do niej sok z cytryny i przelej do butelki, najlepiej szklanej. Wstaw do lodówki. Pij małymi łykami przez cały dzień.
Zobacz także
1.3. Napój z kurkumą, cynamonem i cytryną
Kukuma, cynamon i cytryna to mieszanka, na którą powinny zwrócić uwagę osoby chore na cukrzycę. Przyprawy kontrolują poziom cukru we krwi, oczyszczają z toksyn, dodają witalności i stawiają na nogi. Zarówno cynamon, jak i kurkumina zawarta w kurkumie mają właściwości przeciwzapalne.
Co więcej, kurkumina wspomaga pracę wątroby, wzmacnia odporność, jest pomocna w leczeniu zaburzeń trawienia. Poleca się ją szczególnie osobom z problemami żółciowymi, np. po operacji wycięcia pęcherzyka żółciowego.
Z kolei już jedna łyżeczka cynamonu dziennie skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 1 łyżeczkę mielonej kurkumy
- 1 laskę cynamonu
- sok z cytryny
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Do rondla wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodajemy cynamon i kurkumę. Dalej gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy wodę z gazu i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy sok z cytryny i pozostałą wodę. Pijemy miksturę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami.
1.4. Napój z jabłkiem, cytryną i cynamonem
Jeśli lubisz smak jabłecznika, ten przepis jest dla ciebie. Niezbędne do jego wykonania są jedynie trzy produkty: woda, jabłko i cynamon.
Jabłka to jedne z najzdrowych rodzimych owoców, a ich właściwości są nieocenione. Owoce te zawierają dużo witaminy C, będącej naturalnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych i spowalniających starzenie. Jabłka zawierają mnóstwo błonnika oraz pektyny. Substancje te wiążą toksyny, osłabiają wchłanianie cukrów, przez to wspomagają metabolizm i przyspieszają trawienie.
Składniki:
- litr wody
- laska cynamonu
- jabłko
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Do dzbanka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki. Jabłko może być pokrojone w plastry. Całość zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Woda będzie gotowa do spożycia rano.
1.5. Napój z cytryny, ogórka i mięty
Tę miksturę przygotowujemy często, choć nawet nie zdajemy sobie sprawy z jej zdrowotnych właściwości. Tymczasem cytryna w połączeniu z ogórkiem i miętą to samo zdrowie!
Cytryna to naturalny lek na cholesterol – obniża jego poziom. Działa także moczopędnie, co sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn. Właściwość tę zawdzięcza także terpenom - związkom, które pobudzają wydzielanie śliny. Im jest jej więcej, tym silniej działają enzymy trawienne. Sok z cytryny pobudza więc trawienie i wspomaga oczyszczanie organzimu. Co więcej - owoc odkaża i wzmacnia. Z kolei ogórek ma właściwości nawadniające i orzeźwiające.
Składniki:
- sok z cytryny
- 5 liści mięty
- ogórek
- litr wody
Sposób przygotowania:
Z cytryny wyciskamy sok, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. W misce blendera umieszczamy: sok z cytryny, plasterki ogórka, listki mięty oraz szklankę wody. Wszystko blendujemy, a następnie dolewamy resztę wody. Miksturę można pić przez cały dzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl