Sangria - charakterystyka, kalorie, przepisy

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy, składający się z czerwonego wina, odrobiny mocniejszego alkoholu, wody gazowanej oraz pokrojonych owoców. Sangria ma głęboki czerwony kolor, słodki i orzeźwiający smak. Serwowana jest na zimno z dodatkiem kostek lodu, często w dużych, przynajmniej litrowych dzbankach.

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy.Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest sangria?

Sangria to hiszpański poncz, powstający na skutek połączenia czerwonego wina, mocniejszego alkoholu oraz różnych owoców pokrojonych w plastry lub w kostkę.

Zwykle w alkoholu zanurza się pomarańcze, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, ananas, cytryny, limonki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona lub truskawki. Dobór owoców zależy od regionu, pory roku i indywidualnych preferencji.

Nazwa sangria wywodzi się z języka hiszpańskiego (oznacza krwawienie), co ma odzwierciedlać głęboki czerwony kolor napoju. Obecnie poncz jest na tyle popularny, że coraz częściej spotyka się wersje z białego wina lub bezalkoholowe.

Historia sangrii sięga do wschodniego wybrzeża hiszpańskiego, a następnie Półwyspu Iberyjskiego. W przeszłości napój ten składał się jedynie z wody i wina. Dopiero po pewnym czasie zaczęto eksperymentować z dodatkiem cukru, owoców i cynamonu.

Obecnie sangria cieszy się ogromną popularnością w Peru, Urugwaju i wielu krajach Ameryki Południowej. W zależności od restauracji różni się zawartością owoców, ale jest słodka i bardzo orzeźwiająca.

Przygotowanie sangrii nie wymaga specjalnych umiejętności. Kluczem jest wybranie wytrawnego lub półwytrawnego wina, by napój po dodaniu owoców nie był mdły. Warto wypróbować ponchu z większą ilością cytrusów, który w połączeniu ze świężą miętą staje się idealnym napojem na upalne dni.

Sangria najczęściej podawana jest w dużych dzbankach, z tego względu bardzo często pojawia się na spotkaniach w większym gronie. Wówczas każdy gość samodzielnie nalewa sobie alkoholu i dodaje do szklanki kilka kostek lodu.

Sangria w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 96 kcal,
  • węglowodany - 8,27 g,
  • białko - 0,04 g,
  • tłuszcze - 0,04 g.

Sangria na czerwonym winie

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 80 ml rumu lub koniaku,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • jabłko,
  • 2 cytryny,
  • 3 pomarańcze,
  • nektarynka,
  • zimna woda gazowana,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie myjemy, z dwóch pomarańczy i jednej cytryny wyciskamy sok do dużego dzbanka. Resztę cytrusów kroimy na cienkie plastry, jabłko i nektarynkę w drobne kawałki.

Owoce i cynamon wkładamy do dzbanka, podobnie jak cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. Wlewamy czerwone wino i naczynie odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.

Tuż przed podaniem dolewamy mocnego alkoholu i wody gazowanej do pełna. Do szklanek najlepiej włożyć dodatkowe kostki lodu.

Sangria na białym winie

Składniki:

  • 1 butelka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 4 łyżki rumu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 3 pomarańcze,
  • 2 jabłka,
  • 2 kiwi,
  • mięta,
  • cynamon,
  • zimna woda gazowana,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i kroimy w plastry lub w kostkę. Przekładamy je do dzbanka, dodajemy cynamon, cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie oraz całą butelkę wina.

Naczynie wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, następnie dolewamy rumu i wody gazowanej do pełna, dodajemy też świeżą miętę. Podajemy z dodatkiem kostek lodu.

Sangria bezalkoholowa

Składniki:

  • 2 szklanki wrzątku,
  • 2 torebki czarnej herbaty,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 szklanki soku z granatu,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza.

Sposób przygotowania:

Do dzbanka odpornego na temperaturę wlewamy wrzątek, dodajemy cukier, cynamon i torebki herbaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie dokładnie myjemy owoce i kroimy je w plasterki. Do naczynia wlewamy sok z granatu, dodajemy owoce i całość trzymamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka