Trwa ładowanie...

Napoje, które zwiększają ryzyko zakrzepicy. Omijaj z daleka

Avatar placeholder
Maja Leśniewska 25.12.2023 21:11
Dlaczego niektóre napoje mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy?
Dlaczego niektóre napoje mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy? (Getty Images)

Zakrzepica to w Polsce poważny problem zdrowotny: szacuje się, że stanowi trzecią przyczynę zgonów wśród chorób sercowo-naczyniowych zaraz po zawałach serca i udarach mózgu. Jej wystąpienie zwiększa także niewłaściwa dieta. Które produkty są szczególnie niebezpieczne?

spis treści

1. Napoje słodzone a ryzyko zakrzepicy

Dietetyk Rory Batt zwraca uwagę na to, że żywność zawierająca duże ilości cukru może zwiększać ryzyko zakrzepicy. Istnieją dwa jej warianty: tętnicza (która jest związana z innymi jednostkami chorobowymi takimi jak zawał serca czy udar mózgu oraz choroba zarostowa tętnic) oraz żylna choroba zakrzepowo-zatorowa.

Nie da się ukryć, że spożywanie cukru w ekstremalnych ilościach jest szkodliwe dla naszego zdrowia i może skutkować zwiększeniem ilości cholesterolu we krwi, co sprzyja powstawaniu miażdżycy - jednego z kluczowych czynników ryzyka zakrzepicy.

Zobacz film: "Kto nie powinien jeść rzodkiewek?"

- Cukier nie tylko zwiększa poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości, ale także niesie ze sobą wiele stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, może zwiększyć ryzyko miażdżycy. Podobnie jak w przypadku tłuszczów, stan zapalny napędza procesy, takie jak agregacja płytek krwi, w wyniku której powstają skrzepy - tłumaczy dietetyk.

Batt podkreśla, że szczególnie szkodliwe są napoje typu soft drink. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że nawet kilka litrów tego typu napojów może dostarczać naszemu organizmowi nadmierną ilość cukru. Większość uwagi specjalisty skupia się na:

  • napojach gazowanych,
  • niskiej jakości napojach owocowych, szczególnie tych, które dodatkowo zawierają cukry, a zarazem nie zawierają miąższu owoców,
  • syropy,
  • napoje energetyczne.

Rozwój zakrzepicy może być zwiększony zarówno przez nadmierną konsumpcję cukrów, jak i tłuszczów.

Odpowiednia dieta ma jednak potencjał redukowania ryzyka rozwoju zakrzepów. Pytanie brzmi: co powinno w niej się znaleźć? Najlepsza będzie dieta śródziemnomorska bogata w zdrowe tłuszcze pochodzące z roślin i ryb oraz warzywa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze