Naturalne źródła amigdaliny
1 z 7Amigdalina lekiem na raka?
O amigdalinie (z łac. amygdalum – migdał) zrobiło się głośno w latach 20. XX wieku, kiedy to amerykański biochemik, dr Ernst Theodore Krebs ogłosił, że substancja ta jest zdolna leczyć raka. Uczony wskazywał, że stymuluje układ odpornościowy, co pozwala organizmowi samodzielnie walczyć z komórkami nowotworowymi.
Amigdalina, określana również mianem witaminy B17, to organiczny związek chemiczny. Naturalnie występuje w nasionach wielu roślin, m.in. migdałowca zwyczajnego i pigwy pospolitej. Jej źródłem są pestki dyni, moreli, wiśni, śliwek i brzoskwiń. To właśnie dzięki amigdalinie, mają one gorzki smak.
W organizmie amigdalina rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i … cyjanowodór. O ile dwa pierwsze związki są dla człowieka nietoksyczne, o tyle ten ostatni budzi powszechny lęk. Spokojnie! Jego ilość w produktach roślinnych jest znikoma i nie powoduje problemów zdrowotnych. Witaminy B17 nie można kupić w aptekach. Znajduje się jednak naturalnie w różnych produktach spożywczych.