Napój, który naturalnie obniża cholesterol. Wystarczy szklanka dziennie
Wysoki poziom cholesterolu we krwi to przyczyna takich schorzeń jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i udar mózgu. Aby uniknąć chorób ze strony układu krążenia, trzeba nie tylko wyeliminować z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i cukry proste. Warto też pić miksturę o działaniu oczyszczającym, która obniża stężenie cholesterolu.
1. Mikstura detoksykująca i obniżająca cholesterol
Składniki:
Przygotowanie:
Obieramy cytryny, czosnek i imbir. Wrzucamy je do kielicha blendera. Miksujemy. Następnie mieszankę przekładamy do garnka, który ustawiamy na ogniu. Stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając (mikstura nie może się zagotować). Po chwili odstawiamy garnek z zawartością do ostudzenia. Gdy wystygnie, odcedzamy płyn. Przelewamy go do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce.
Miksturę możemy pić rano na czczo albo przed snem (ok. 2 godziny po zjedzeniu kolacji). Jednorazowa porcja to jedna szklanka. Terapia powinna trwać tak długo, aż poziom cholesterolu obniży się do odpowiedniego poziomu. Regularne spożywanie tego napoju oczyści i wzmocni organizm, dzięki czemu będzie on pracował prawidłowo.
2. Właściwości składników mikstury
Czosnek zawiera allicynę, która sprawia, że zyskuje on działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze (sproszkowany zawiera mniej tego składnika, warto więc sięgać po świeży). Ponadto obniża poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20 mg/dL, przy czym poziom dobrego cholesterolu pozostaje bez zmian.
Imbir ma właściwości przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ krążenia. Działa przeciwzakrzepowo i obniża poziom cholesterolu we krwi. Co ważne, z imbiru powinny zrezygnować osoby, które chorują na stany zapalne żołądka, chorobę wrzodową i refluks.
Przeczytaj także
Cytryna obniża cholesterol dzięki witaminie C, antyoksydantom i naturalnym olejkom esencjonalnym. Składniki te uniemożliwiają osadzanie się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Ponadto stymulują jego redukcję. Z kolei przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, usuwają toksyny i nadmiar płynów z organizmu.