Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu
Ten naturalny sok owocowo-warzywny zaleca się osobom, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Kuracja, która ma uregulować jego stężenie, trwa tydzień. W tym czasie należy pić napój trzy razy dziennie.
Do pewnego stopnia organizm potrzebuje cholesterolu. Jest niezbędny, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Jednakże nieodpowiednia dieta i siedzący tryb życia to czynniki, które przyczyniają się do podwyższenia jego stężenia we krwi. Skutkiem tego jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (takich jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca). Wówczas pacjent jest zmuszony zmienić styl życia.
Całkowite spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać 30 proc. dziennej dawki kalorii, w tym 10 proc. powinny stanowić tłuszcze nasycone. Problem polega na tym, że większość ludzi nie przestrzega tej zasady.
Oprócz ćwiczeń i zbilansowanej diety można również rozważyć wprowadzenie do jadłospisu naturalnego soku, który pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Składniki są tanie i łatwo dostępne. Jabłka, marchew i seler są pełne witamin (A, B, C i D) oraz składników mineralnych (potasu, wapnia, żelaza i cynku). Wszystkie są potrzebne do wzmocnienia obrony organizmu i zoptymalizowania funkcji jego najważniejszych narządów.
Jeśli będziemy spożywać ten sok regularnie, dostarczymy nie tylko witamin i błonnika, ale wspomożemy obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto napój owocowo-warzywny ma korzystny wpływ na pamięć, układ pokarmowy, nerki i wątrobę.
1. Lista składników do przygotowania soku obniżającego cholesterol:
- pęczek selera naciowego,
- duże jabłko,
- 3 marchewki,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Po umyciu wszystkie składniki kroimy na nieduże kawałki. Wrzucamy je do sokowirówki i dolewamy pół szklanki wody. Wyciskamy sok.
Należy pić ten sok 3 razy dziennie przez 7 dni. Po upływie tygodnia zaleca się zrobić 2-tygodniową przerwę, a następnie powrócić do kuracji. Pamiętajmy, żeby wypijać go tuż po przygotowaniu, aby w 100 proc. wykorzystać wszystkie jego właściwości i cieszyć się wysokim stężeniem składników odżywczych.