Naukowcy potwierdzają - rozmiar ma znaczenie. Solidna ochrona przed rakiem

Powiązanie diety z ryzykiem wystąpienia chorób onkologicznych zostało już wielokrotnie i udokumentowane badaniami. Co zatem warto włączyć do profilaktyki antynowotworowej? Na przykład ryby.

Po te ryby należy sięgać najczęściej. Bogate w witaminy i ubogie w rtęćPo te ryby należy sięgać najczęściej. Bogate w witaminy i ubogie w rtęć
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Dieta a ryzyko nowotworów

Liczba pacjentów nowotworowych stale się zwiększa, a wśród przyczyn takiego stanu rzeczy naukowcy dopatrują się m.in. pogarszających się zwyczajów żywieniowych, nadmiernej konsumpcji alkoholu i palenia tytoniu. Według aktualnych szacunków, czynniki te mogą bezpośrednio odpowiadać nawet za 40 proc. wszystkich nowotworów, z czego najwięcej z nich stanowią: rak okrężnicy, rak żołądka oraz rak piersi.

Wśród produktów o największym potencjale rakotwórczym wyróżnia się przede wszystkim żywność wysokoprzetworzoną, czyli wszelkiego rodzaju fast foody, tanie wędliny, gotowe dania i te typu "instant", chipsy i słodkie przekąski.

A jaka żywność może działać na organizm odwrotnie – niwelując ryzyko rozwoju chorób onkologicznych? Zdaniem badaczy odpowiedzialnych za nowe badanie na ten temat: małe rybki.

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Nowe badanie: małe ryby ważne w diecie antyrakowej

Od dawna mówi się już o wpływie diety śródziemnomorskiej na obniżenie ryzyka zgonu w wyniku chorób nowotworowych. Jadłospis bogaty w duże ilości warzyw, owoce morza oraz zdrowe tłuszcze nienasycone pochodzące z ryb, oliwy z oliwek oraz orzechów i nasion uznany został przez badaczy za najzdrowszy sposób żywienia, mający bezpośrednie przełożenie na tempo rozwoju i rokowania nowotworu.

Teraz jednak naukowcy z Wyższej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Nagoya w Japonii odkryli, że jedzenie małych ryb (takich jak szprotki, sardynki, stynki czy anchois) w całości może zmniejszyć ryzyko śmierci na skutek rozwoju chorób - nie tylko tych onkologicznych.

Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie "Public Health Nutrition".

Czy rozmiar spożywanej ryby ma znaczenie?

Jak wyjaśnił dr Chinatsu Kasahara, profesor na Wydziale Medycyny Prewencyjnej w Wyższej Szkole Medycznej Uniwersytetu Nagoya w Japonii i główny autor publikacji, niewiele przeprowadzonych dotąd badań skupiało się na wpływie spożywania małych ryb na zdrowie.

Zdaniem badaczy, mniejsze ryby mają tę niezaprzeczalną przewagę, że zawierają znacznie mniejsze ilości rtęci. Ponadto, spożywanie ich w całości dostarcza licznych składników odżywczych, których sam filet będzie pozbawiony. Mowa tu o makro i mikroelementach pochodzących z głowy, szkieletu czy organów wewnętrznych ryb.

- Regularnie zalecam spożywanie małych ryb ze względu na ich imponującą wartość odżywczą i niski poziom toksycznej rtęci w porównaniu z dużymi rybami - poinformowała Molly Rapozo, dietetyk i specjalistka ds. żywienia oraz starszy edukator ds. żywienia i zdrowia w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii.

Ekspertka podkreśliła także, że małe ryby są stałym składnikiem nie tylko diety śródziemnomorskiej, ale też japońskiej, a obydwie te metody żywienia uznawane są powszechnie za antynowotworowe, przeciwstarzeniowe i sprzyjające długowieczności.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka