Trwa ładowanie...

Naukowcy o szkodliwości alkoholu: Więcej, niż jeden drink dziennie może spowodować przedwczesną śmierć

Naukowcy apelują, aby nie przekraczać dawki jednego drinka dziennie. Wcześniejsze zalecenia pozwalały na wypicie dwóch drinków. Badania jednak pokazują, że nawet bardzo mała ilość alkoholu może przyczynić się do wystąpienia chorób oraz przedwczesnej śmierci.

Zobacz film: "Alkohole, które wywołują największego kaca"

1. Limit alkoholu

Komitet Doradczy ds. Wytycznych Dietetycznych USA zmienił swoje stanowisko. Według dotychczasowych wytycznych bezpieczny limit picia alkoholu był określany jako dwa drinki dziennie. W rozumieniu komitetu jeden drink to około 18 ml czystego etanolu.

Limit alkoholu. Nie więcej, niż ejeden drink dziennie
Limit alkoholu. Nie więcej, niż ejeden drink dziennie (Getty Images)

Teraz organizacja apeluje do Amerykanów, aby nie przekraczali dawki jednego drinka dziennie. Dotyczy to zarówno mężczyzn, jak i kobiet.

Zmiana stanowiska jest spowodowana tym, że coraz więcej wskazuje, że spożywające alkoholu ma dewastujący wpływ na ludzki organizm. Specjaliści twierdzą, że dzienne wypijanie nawet jednego drinka, znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób. Ostatnie badania potwierdzają, że nawet osoby pijące alkohol w umiarkowanych ilościach są bardziej narażone na raka oraz przedwczesny zgon.

2. Bezpieczna ilość alkoholu

W każdym kraju "nadmierne" i "umiarkowane" picie alkoholu określa się różnie. Kilka lat temu dr. Agnieszka Kalinowski oraz dr. Keith Humphreys ze Stanford University School of Medicine (USA) przyjrzeli się przepisom i wytycznym z 75 różnych krajów. Ich zadaniem było zbadać, jakie są zalecenia medyczne dotyczące bezpiecznego spożywania alkoholu.

Okazało się, że tylko w 37 państwach w ogóle istnieją takie wytyczne, a w dodatku są one bardzo różne. W najbardziej konserwatywnych krajach niskie spożycie alkoholu oznacza picie nie więcej niż 10 g. czystego etanolu dziennie w przypadku kobiet i 20 g. w przypadku mężczyzn.

"Zdecydowanie więcej można wypić w Chile: wytyczne zezwalają tu na spożywanie do 56 g czystego alkoholu dziennie i ilość ta nadal uważana jest za bezpieczną i nieobarczoną ryzykiem" - opowiada dr. Kalinowski.

W Australii, Kanadzie, Danii, Francji, Meksyku, Nowej Zelandii, Polsce, Wielkiej Brytanii i na Fidżi oficjalne zalecenia środowisk medycznych mówią, że większe ilości alkoholu spożywać można sporadycznie, tylko przy specjalnych okazach.

W Australii, Grenadzie, Portugalii, RPA, a od niedawna także w Wielkiej Brytanii, wytyczne dotyczące bezpiecznego picia są identyczne dla kobiet oraz mężczyzn, podczas gdy w innych państwach różnice dla obu płci są dość istotne.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje standardowy drink jako 10 g czystego alkoholu.

3. Wpływ alkoholu na zdrowie

Alkohol wywiera wpływ na nasze zdrowie, nawet jeśli nie wypijemy go dużo. W przypadku niewielkich dawek organizm potrafi sam się zregenerować. Jeśli jednak nadużywamy alkoholu, niemal we wszystkich układach zachodzą zmiany, które z czasem stają się nieodwracalne.

Przede wszystkim alkohol wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, uszkadzając jego strukturę. To dlatego po wypiciu drinka odczuwamy szumienie w głowie, a po przedawkowaniu pojawia się bełkotliwa mowa, trudności w utrzymaniu równowagi, zawroty głowy i niewyraźne widzenie. Alkohol w pierwszej kolejności uszkadza najmłodsze komórki, ponieważ to ona są najbardziej podatne. W wyniku tego zaburzona jest prawidłowa percepcja, logiczne myślenie i osąd.

Alkohol wpływa także niekorzystnie na układ krążenia. Przede wszystkim zaburza pracę serca. Niewielkie ilości alkoholu raz na jakiś czas nie przyniosą wielu negatywnych skutków, jednak nadmierne picie może znacznie zaszkodzić naszemu sercu. Choroba alkoholowa może powodować arytmię, powiększenie mięśnia sercowego, płytki oddech i szmery płucne.

Alkohol podrażnia także układ pokarmowy, powodując biegunki, nudności i wymioty. Nadmierne spożywanie alkoholu sprzyja także rozwojowi wrzodów, wywołuje zgagę i problemy z nadkwaśnością, a także może przyczyniać się do powstawania raka jelit.

Oczywiście alkohol uszkadza przede wszystkim trzustkę oraz wątrobę, a jego nadużywanie zawsze kończy się przewlekłymi chorobami tego organu. Alkohol sprzyja rozwojowi marskości, co ostatecznie prowadzi do niewydolności. Pomóc może w zasadzie jedynie operacja lub przeszczep.

Picie alkoholu przyczynia się nie tylko do raka jelit. Szacuje się, że 2-4 proc. wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol, szczególnie rak jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi u kobiet.

Zobacz także: Wpływ prosecco na zdrowie. Sprawdź, dlaczego lepiej unikać tego alkoholu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.