Neurobiolog ostrzega. To trzy najgorsze napoje dla mózgu i jelit
Czy wiesz, że to, co pijesz, może mieć wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także na pamięć? Jak podkreślają naukowcy, pewne popularne napoje mogą osłabiać funkcje mózgu i zwiększać ryzyko demencji. - Unikaj tych trzech napojów, bo szkodzą twojej pamięci – ostrzega naukowiec w nagraniu wideo.
1. To największy wróg dobrej pamięci i sprawności umysłowej
Choć jego wpływ na zdrowie mózgu wciąż budzi kontrowersje, naukowcy są zgodni: alkohol działa neurotoksycznie, uszkadzając neurony. Robert Love, amerykański neurobiolog zajmujący się profilaktyką choroby Alzheimera, ostrzega, że alkohol nie tylko zaburza pracę mózgu, ale także negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową, co pośrednio szkodzi pamięci.
- To, co jest dobre dla jelit, jest dobre i dla mózgu - podkreśla neurobiolog w filmie na Instagramie i zaznacza, że działa to także w drugą stronę.
Naukowiec jest zdania, że najgorszym wyborem jest piwo – zawiera gluten, który wywołuje stan zapalny, oraz kwas moczowy sprzyjający odkładaniu się tłuszczu na brzuchu.
2. Cukrowa pułapka
Nie jest tajemnicą, że napoje gazowane zawierają ogromne ilości cukru, ale ich negatywne działanie wykracza poza ryzyko otyłości. Szybkie skoki poziomu cukru we krwi prowadzą do stanów zapalnych, które zwiększają ryzyko choroby Alzheimera. Regularne spożywanie tych napojów może powodować insulinooporność, co z kolei osłabia funkcje poznawcze.
Jeśli masz ochotę na coś orzeźwiającego, zamiast coli czy lemoniady wybierz wodę z cytryną lub naturalne herbaty ziołowe – są bezpieczne dla mózgu i pomagają utrzymać odpowiednie nawodnienie.
3. Ulubiona kawa może być szkodliwa
Popularne kawowe desery, zawierające cukrowe syropy smakowe czy wzbogacone o bitą śmietanę i inne tego typu dodatki, to ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia dla wielu, ale ich wysokie stężenie cukru i kofeiny może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Love ostrzega, że te napoje prowadzą do gwałtownych skoków cukru, które mogą negatywnie wpływać na serce, naczynia krwionośne i pracę mózgu.
Zamiast tego wybierz klasyczną czarną kawę lub matchę. Organiczna kawa i zielona herbata dostarczają przeciwutleniaczy i poprawiają koncentrację, nie powodując szkodliwych efektów ubocznych.
4. Mądrze wybieraj napoje
Nasza pamięć i zdrowie mózgu w dużej mierze zależą od codziennych nawyków – także tych związanych z napojami. Unikając alkoholu, słodkich napojów gazowanych i przesłodzonych kawowych deserów, możesz wesprzeć swój umysł i poprawić koncentrację.
Na co dzień warto więc stawiać na wodę, herbaty i napary ziołowe, kawę czarną lub taką z niewielką ilością mleka bądź naturalne soki warzywne.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.