Trwa ładowanie...

Nie ma glutenu i jest pełen błonnika. Najlepszy makaron na diecie

 Patrycja Pupiec
27.01.2024 20:00
Jaki makaron wybierać na diecie?
Jaki makaron wybierać na diecie? (Getty Images)

Każdy, kto go spróbuje, doceni jego uniwersalność. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zupy, sosu lub mięsa. Można go jadać także na słodko. Za sprawą swoich właściwości powinien gościć na talerzu diabetyka oraz osoby, która pragnie zrzucić zbędne kilogramy.

spis treści

1. Obniża poziom cholesterolu i ma dużo błonnika

Makaron Shirataki inaczej makaraon konjac - jest najczęściej wytwarzany z konjacu, czyli rośliny, której bulwy nieco przypominają ziemniaki. Konjac rośnie w wielu częściach Azji.

Makaron konjac słynie z bardzo małej ilości kalorii, dlatego stanowi świetną alternatywę dla klasycznego makaronu. Co więcej, składa się głównie z wody i mąki konjac oraz nie ma charakterystycznego smaku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jedną z największych zalet tego makaronu jest bogactwo błonnika. Dzięki temu daje uczucie sytości i może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi. Obniża również poziom cholesterolu we krwi.

Makaron Konjac pomaga także kontrolować poziom cukru we krwi, ponieważ spowalnia poposiłkowy wychywt glukozy. Dzięki czemu obniża poziom glukozy oraz insuliny we krwi. To czyni go produktem, po który chętnie sięgają diabetycy. Dla tych pacjentów wskazana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym oraz zwiększonej zawartości błonnika.

2. Dobry dla jelit

Co ważne, makaron konjac dostarcza paliwa zdrowym bakteriom i pomaga regulować perystaltykę jelit. Rozpuszczalny błonnik w nim zawarty wydłuża również czas trawienia.

Dzięki zawartości błonnika makaron konjac łagodzi dyskomfort charakterystyczny dla zaparć, ponieważ rozmiękcza masę stolca.

Makaron Shirataki jest polecany osobom na diecie ketogenicznej. Nie zawiera sodu, białka i ma niewiele węglowodanów.

Najczęściej makaron konjac wykorzystuje się do przygotowania dań kuchni azjatyckiej. Ten uniwersalny produkt można wykorzystać w na wiele sposobów.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub do pełnego aromatu ramenu. Makaron konjac można także przygotowywać w wersji "na słodko". Wystarczy dodać do niego owoce oraz twarożek.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze