Nie trzymaj miodu w tym miejscu. Pszczelarz stanowczo odradza

Miód jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych produktów spożywczych. Jednak aby w pełni cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi, kluczowe jest jego odpowiednie przechowywanie. Niewłaściwe warunki mogą bowiem wpłynąć na jakość miodu, a nawet doprowadzić do jego zepsucia.

Nie trzymaj miodu w tym miejscu. W ten sposób tracisz jego właściwości odżywczeNie trzymaj miodu w tym miejscu. W ten sposób tracisz jego właściwości odżywcze
Źródło zdjęć: © Getty Images, TikTok

Gdzie przechowywać miód?

Wojciech Margowniczy, pszczelarz z Wąchocka potwierdza, że najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest chłodna, ciemna spiżarnia lub piwniczka, gdzie temperatura jest stabilna i wynosi poniżej 18 stopni Celsjusza. W takich warunkach miód jest chroniony przed ciepłem i światłem, które mogą wpływać na jego strukturę i smak.

Jeśli nie masz dostępu do piwniczki lub spiżarni, dobrym rozwiązaniem może być przechowywanie miodu z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy piekarnik. Pszczelarz z Wąchocka przestrzega, aby unikać miejsc, gdzie temperatura może się znacznie wahać, co mogłoby negatywnie wpłynąć na jakość miodu.

W przypadku niektórych rodzajów miodu, takich jak miód rzepakowy, nawłociowy, wczesny i wielokwiatowy, lodówka może być najlepszym miejscem przechowywania. Te miody mają tendencję do fermentacji, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej, zwłaszcza jeśli zawierają dużo wody. Obniżona temperatura w lodówce temu zapobiega i pomaga zachować miód w doskonałym stanie.

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Czy miód może się zepsuć?

Miód, choć znany ze swojej "długowieczności", może ulec zepsuciu w pewnych warunkach. Jeśli zawiera zbyt dużo wody, co może się zdarzyć, gdy pszczelarz odwirowuje go zbyt wcześnie, istnieje ryzyko fermentacji. Objawami fermentacji są: pojawienie się pianki na powierzchni miodu oraz zapach alkoholu. Taki miód traci swoje właściwości i nie nadaje się do spożycia.

Długie przechowywanie miodu w wysokiej temperaturze może prowadzić do wytwarzania się hydroksymetylofurfuralu (HMF), substancji, która powstaje w wyniku rozkładu cukrów w miodzie pod wpływem ciepła. Wysokie stężenie HMF może być szkodliwe dla zdrowia. Ciemniejszy kolor i gorzki smak - to znak, że doszło do nadmiernego wzrostu HMF.

Jak sprawdzić, czy miód jest zepsuty?

Aby upewnić się, że miód nadaje się do spożycia, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych wskaźników:

  • wygląd - zepsuty miód może mieć zmienioną konsystencję, mogą pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza, pianka lub osad,
  • zapach - jeśli miód pachnie fermentacją lub ma alkoholowy zapach, prawdopodobnie doszło do jego zepsucia,
  • smak - zepsuty miód może mieć gorzki lub kwaśny posmak, co jest sygnałem, że doszło do nieodwracalnych zmian w jego strukturze.

Miód to naturalny produkt, który może zachować swoje właściwości przez długi czas, o ile jest odpowiednio przechowywany. Pamiętając o podstawowych zasadach, możesz cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi miodu przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka