Trwa ładowanie...

Znienawidzony przez lekarzy i dietetyków. Powszechny dodatek jednak zdrowy?

Avatar placeholder
12.01.2025 09:45
Kawa z mlekiem jednak korzystna dla zdrowia?
Kawa z mlekiem jednak korzystna dla zdrowia? (Getty Images)

Czarna kawa jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. A co, jeśli dolejemy do niej mleka? To dodatek uwielbiany przez miliony osób na całym świecie, jednak eksperci podnoszą, że nie do końca zdrowy. Naukowcy postanowili wziąć kawę z mlekiem na tapet i sprawdzić, jaka jest prawda.

spis treści

1. Kawa z mlekiem sprzyja zdrowiu

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, cenionym zarówno za smak, jak i właściwości prozdrowotne. Na jej korzystne działanie wskazuje się jednak przede wszystkim w kontekście napoju bez żadnych dodatków.

Nie mielona i nie rozpuszczalna. Dietetyk ujawnia, która kawa jest najzdrowsza
Nie mielona i nie rozpuszczalna. Dietetyk ujawnia, która kawa jest najzdrowsza

Dzisiaj nikt nie ma wątpliwości, że kawa jest napojem prozdrowotnym. Większość z nas zdaje sobie również

przeczytaj artykuł

Kawa zawiera cenne polifenole, takie jak kwas chlorogenowy, które działają przeciwutleniająco i chronią komórki przed uszkodzeniami oraz stanami zapalnymi.

Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"
Kawa z mlekiem też może być zdrowa
Kawa z mlekiem też może być zdrowa (Getty Images)

Naukowcy wskazują, że regularne spożywanie kawy może obniżać ryzyko wielu chorób tj. cukrzyca typu 2, nadciśnienie, otyłość czy depresja. Badania sugerują, że kawa może również zmniejszać ryzyko śmiertelności. Warunkiem jest spożywanie kawy czarnej, bez dodatków, które mogą podnosić jej kaloryczność czy wpływać na metabolizm glukozy. Dotychczasowe analizy wskazywały, że nie do końca zdrowym dodatkiem jest nie tylko cukier, ale i mleko.

Tymczasem nowe badania sugerują, że kawa w duecie z mlekiem może również przynieść korzyści dla naszego organizmu. Dodanie mleka wcale nie oznacza utraty jej prozdrowotnych właściwości.

2. Kawa z mlekiem ma lepsze działanie?

Do tej pory naukowcy nie byli co do tego przekonani, wskazując, że białka mleka mogą wiązać polifenole, zmniejszając ich biodostępność.

Jednak nowe badania naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze są bardziej optymistyczne. Duński zespół odkrył, że połączenie polifenoli z kawy z aminokwasami z mleka ma dwukrotnie silniejszy efekt przeciwzapalny niż same polifenole.

Marianne Nissen Lund, badaczka żywności i współautorka badania, wyjaśnia, że takie połączenie może mieć również pozytywny wpływ na stan zapalny. Naukowcy zapowiadają dalsze badania w tym kierunku, początkowo na zwierzętach, a następnie chcą sprawdzić ten efekt u ludzi.

Oprócz mleka krowiego warto zwrócić uwagę na alternatywy roślinne. Badania wskazują, że napoje sojowe wpływają na biodostępność polifenoli, choć w mniejszym stopniu niż mleko krowie.

Sięgając po kawę z mlekiem, warto jednak zachować rozsądek. Endokrynolog dr n. med. Szymon Suwała, podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie, że mleko przez wysoką zawartość laktozy wykazuje potencjał hiperglikemiczny.

Z kolei dr Napiórkowska ostrzegała, że kawę z dodatkami w tym mlekiem, czy śmietanką, należy rozpatrywać w kategorii posiłku.

- Nasz przewód pokarmowy nie jest fizjologicznie przystosowany do ciągłego trawienia, a takie popijanie kawy z mlekiem małymi łyczkami, zwłaszcza gdy pijemy trzy, cztery filiżanki na dobę, powoduje, że jelita nie mają chwili odpoczynku. Tymczasem zdrowa osoba powinna zachować minimum trzygodzinną, a maksymalnie pięciogodzinną przerwę między posiłkami – wyjaśniała lekarka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze