Nie wrzucaj na patelnię. Nie ma gorszego tłuszczu do smażenia niż ten olej

Masło szybko się pali, oliwa traci swoje właściwości przeciwzapalne, smalec podnosi poziom cholesterolu. Jednak podgrzewanie tych tłuszczów nie jest wcale bardziej szkodliwe niż smażenie na oleju kokosowym. Dziś dietetycy nie mają wątpliwości.

Olej kokosowy nierafinowany nie nadaje się do smażeniaOlej kokosowy nierafinowany nie nadaje się do smażenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Olej kokosowy nie nadaje się do smażenia

Chodzi konkretnie o olej kokosowy nierafinowany, który tłoczy się na zimno przy wykorzystaniu metod mechanicznych. Jest źródłem specyficznych tłuszczów – to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Zawiera też m.in. witaminy A oraz E, stąd też uważany jest za olej prozdrowotny. Ma jednak – jak każdy tłuszcz roślinny nierafinowany – niski punkt dymienia (ok. 177 stopni Celsjusza), co oznacza, że nie nadaje się do smażenia.

Wielu ekspertów alarmuje również, że olej kokosowy, niezależnie od tego, czy został poddany rafinacji, czy też nie, wcale nie jest taki zdrowy. Największym problemem jest obecność kwasów tłuszczowych nasyconych – jest ich nawet dziewięciokrotnie więcej niż kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Zdaniem Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wysoka zawartość tłuszczów nasyconych – ponad 90 proc., czyli więcej niż w maśle czy smalcu – może prowadzić do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom cholesterolu

Olej kokosowy to głównie źródło nasyconych kwasów tłuszczowych
Olej kokosowy to głównie źródło nasyconych kwasów tłuszczowych © Pixabay

W tej kwestii olej kokosowy wcale nie odbiega od owianego złą sławą oleju palmowego.

- Jedna łyżka oleju palmowego to siedem gramów tłuszczów nasyconych. Łyżka oleju kokosowego to 12 gramów tłuszczów nasyconych. Oleje te są często reklamowane jako zdrowsze do smażenia niż inne, ale biorąc pod uwagę ich wpływ na cholesterol, niekoniecznie tak jest – podkreśla cytowana przez portal EatThis Trista Best, lekarz i dyplomowany dietetyk.

Niedawna metaanaliza, która ukazała się na łamach "Circulation", wskazuje, że spożywanie oleju kokosowego "znacząco podnosi poziom cholesterolu" frakcji LDL nazywanej "złym" cholesterolem.

Na czym smażyć? O tych tłuszczach też zapomnij

Do smażenia nie nadaje się oczywiście także masło – punkt dymienia w tym przypadku wynosi 135 stopni Celsjusza. Jeszcze szybciej palą się na patelni niektóre oleje roślinne nierafinowane – przede wszystkim olej lniany, którego punkt dymienia wynosi zaledwie 107 stopni Celsjusza, a także:

  • nierafinowany olej słonecznikowy czy rzepakowy,
  • olej sezamowy,
  • olej z orzechów włoskich i pestek dyni.

Choć smalec (188 stopni Celsjusza) czy łój wołowy (200 stopni Celsjusza) należą do najbardziej stabilnych tłuszczów, to także warto ich unikać z uwagi na wspomniane już nasycone kwasy tłuszczowe.

Do smażenia będą się dobrze nadawały roślinne oleje rafinowane z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Co ciekawe, rafinowany olej z awokado, choć nie należy do najtańszych, to ma niezwykle wysoki punkt dymienia – aż 270 stopni Celsjusza.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka