Nie wszystkie ryby warto jeść. Niektóre mogą przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia

Jesteśmy zachęcani do zastąpienia czerwonego mięsa rybami i sięgania do nich jak najczęściej z uwagi na korzystny wpływ na zdrowie, m.in. na serce. Jak się jednak okazuje, są ryby, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Nie powinny spożywać ich także ciężarne i pacjenci z chorobami nerek, tymczasem dość często królują na polskich stołach.

Nie wszystkie ryby warto jeść. Niektóre mogą przyczyniać się do rozwoju nadciśnieniaNie wszystkie ryby warto jeść. Niektóre mogą przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Nadciśnienie a sól

Około pół łyżeczki soli dziennie to limit ustalony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Wydaje się, że to całkiem sporo, w rzeczywistości jednak wiele nacji przekracza nawet kilkukrotnie dobowy limit sodu.

To z kolei powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Badania opublikowane na łamach "Hypertension" wskazują, że żadna ilość soli w naszej diecie nie jest zupełnie bezpieczna, a co za tym idzie – powinniśmy dążyć do jak najbardziej drastycznego ograniczenia sodu w naszych potrawach.

Badanie prowadzone na 4680 uczestnikach w średnim wieku wykazało, że niezależnie od tego, w jaki sposób się odżywiamy, sól jest zawsze ryzykiem wystąpienia nadciśnienia.

Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Nadciśnienie z kolei powiązane jest z chorobami układu sercowo-naczyniowego, wśród których zagrożeniem dla życia są udar mózgu i zawał mięśnia sercowego.

Jednak z solą jest podobny problem, jak z cukrem w diecie – spożywamy ją nieświadomie, bo producenci hojnie dosalają m.in. pieczywo, wędliny, sery i różnego rodzaju przekąski.

A co z rybami? One też znajdują się na cenzurowanym.

Które ryby są niezdrowe?

Badania dowiodły, że tłuste ryby morskie, jak makrela, halibut czy sardynki, mogą chronić przed chorobami dotykającymi naczyń oraz serca. Wspierają też pracę mózgu, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są szczególnie pożądane w naszej diecie, i które mogą obniżać poziom ciśnienia tętniczego. Nie bez powodu dieta śródziemnomorska, w której główną rolę odgrywają ryby i owoce morza, w rankingu zdrowych diet kolejny raz plasuje się na samym szczycie.

Jednak nie dotyczy to wszystkich ryb. Problem leży w tych rybach, w których jest zdecydowanie zbyt duża ilość soli.

W procesie suszenia ryby wkłada się do roztworu o wysokiej zawartości soli
W procesie suszenia ryby wkłada się do roztworu o wysokiej zawartości soli © Getty Images

Niektóre z nich są ulubionym przysmakiem wielu Polaków. Na które ryby trzeba uważać?

  • Śledzie – solone, w oleju lub w occie, a niekiedy w gotowych sosach na bazie pomidorów, śmietany czy majonezu. Polacy je kochają, ale zarówno sam śledź, jak i sos, w którym się znajduje, zawierają nadmiar sodu,
  • Ryby wędzone – popularna w Polsce makrela, ale też halibut czy sardynki, a także popularny w ostatnich latach łosoś. Proces wędzenia wymaga jednak dodania soli, dlatego spożywanie ryb wędzonych, podobnie jak wędlin, może być szkodliwe,
  • Ryby suszone – kochane zwłaszcza przez naszych wschodnich sąsiadów, jadane są także w krajach śródziemnomorskich, w których procesowi suszenia poddaje się dorsza. Ale co ważne, jednym z etapów procesu produkcji suszonej ryby jest moczenie ryby w roztworze soli – w solance. To sprawia, że zawartość soli w rybie może sięgać nawet 10 proc.!

Stąd spożywanie ryb w takiej postaci, a zwłaszcza ryb suszonych, jest niewskazane dla osób, które mają stwierdzone nadciśnienie tętnicze, na co dzień spożywają duże ilości sodu, dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także pacjentom z chorobami nerek. Również osoby zdrowie powinny uważać na ilość tego rodzaju ryb w naszym codziennym menu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka