Niebezpieczne substancje w warzywach i owocach. Zobacz, czym mogą grozić (WIDEO)
Lubisz warzywa i owoce? To bardzo dobrze - są źrodłem wielu niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu witamin i składników mineralnych. Na niektóre jednak uważaj. Mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje.
O jakich warzywach i owocach mowa? Ziemniaki, zwróć uwagę by były dojrzałe. Zielone ziemniaki zawierają solaninę to związek, który może wywołać liczne dolegliwości. Zjedzenie zielonego ziemniaka wywołuje wymioty, biegunkę.
Duża dawka solaniny może doprowadzić do uszkodzenia nerek, a w skrajnych przypadkach nawet do śpiączki. Substancje znajdziemy także w niedojrzałych pomidorach i papryce.
Pestki wiśni zawierają amigdalinę, która w organizmie rozkłada się na cyjanowodór wystarczą dwie rozgryziony pestki, by wywołać nudności i wymioty. Amigdalina znajduje się także w pestkach moreli i brzoskwiń, śliwek i czereśni.
W skrajnych przypadkach może doprowadzić do zaburzeń oddychania. Gałka muszkatołowa, w jej składzie znajduje się mirystycyna to substancje o działaniu halucynogennym. Wystarczy zjedzenie łyżeczki tej przyprawy, by wystąpiły stany lękowe i lekkie zaburzenia świadomości.
W średniowieczu gałka muszkatołowa uznawana była za środek poronny. W nadmiarze nie powinny jeść kobiety w ciąży. Rabarbar z łodygach tej rośliny znajduje się kwas szczawiowy. Co prawda niewielkie ilości ale nawet one mogą odkładać się w stawach.
Z kolei surowe nasiona fasoli zawierają lektyny. Jedzenie może skutkować zatruciem pokarmowym, wystąpić mogą nudności i wymioty.
Zobacz wideo, które biją rekordy popularności:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.