Trwa ładowanie...

Niedoceniana alternatywa dla łososia. Kupisz już za 30 zł

Avatar placeholder
10.11.2024 16:51
Ryby powinny trafiać na talerz mniej więcej 2-3 razy w tygodniu
Ryby powinny trafiać na talerz mniej więcej 2-3 razy w tygodniu (Getty Images)

Ryby to jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, która od lat jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Warto jednak zadbać o różnorodność. Polacy masowo kupują łososia, podczas gdy można go zastąpić równie smacznym i znacznie tańszym gatunkiem.

spis treści

1. Alternatywa dla łososia

Ryby choć coraz częściej goszczą na polskich stołach, nadal ustępują miejsca daniom mięsnym. To błąd, bo lekarze i dietetycy przestrzegają, że czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone, zwiększa ryzyko raka.

Warto więc ograniczać taką dietę i postawić na ryby. To skarbnica kwasów omega-3, witamin z grupy B, A, D i E, a także jodu, selenu i żelaza.

Ryby powinny trafiać na talerz mniej więcej 2-3 razy w tygodniu. Nie zawsze musi to być jednak łosoś, choć to jedna z najczęściej kupowanych przez Polaków ryb.

Zobacz film: "Ryby najczęściej wybierane przez Polaków"
Łupacz jest bardzo zdrowy i można go kupić w przystępnej cenie
Łupacz jest bardzo zdrowy i można go kupić w przystępnej cenie (Getty Images)

Do wyboru mamy znacznie więcej równie smacznych, a przy tym tańszych gatunków. Jednym z nich jest łupacz, morska ryba z rodziny dorszowatych. Ma soczyste i delikatne mięso, które można przygotować na różne sposoby: grillować, gotować na parze, piec.

Co istotne, łupacz nie posiada intensywnego rybiego zapachu, dlatego powinien przypaść do gustu także tym, którzy unikają takich dań.

2. Zdrowo i tanio

Po łupacza warto sięgać nie tylko ze względu na smak. To bogate źródło pełnowartościowego białka, podstawowego budulca dla organizmu.

Ryba zawiera również witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminę D, ważną m.in. dla zdrowych kości, a także wiele cennych minerałów jak selen, fosfor i magnez.

Ponadto wyróżnia się wysoką zawartością omega-3, które działają przeciwzapalnie oraz wspierają układ sercowo-naczyniowy i mózg.

Co więcej, łupacz jest lekkostrawny i niskokaloryczny (stugramowa porcja ma ok. 90 kcal), więc jest idealnym składnikiem zdrowej diety.

Jego atut to także przystępna cena. Za kilogram fileta bez ości zapłacimy ok. 30-40 zł, podczas gdy cena za kilogram łososia przekracza nawet 70 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze