Trwa ładowanie...

Niemcy zbadali mrożone zioła. Groźne toksyny i pestycydy w próbkach

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 09.04.2024 12:23
Rakotwórcze toksyny w koperku i natce. Pod lupę wzięli 17 popularnych mieszanek ziół
Rakotwórcze toksyny w koperku i natce. Pod lupę wzięli 17 popularnych mieszanek ziół (Getty Images)

Niemal każdy z nas w swoim zamrażalniku ma mrożony koperek czy natkę pietruszki. I słusznie, bo mrożenie nie obniża wartości odżywczych, jednak lepiej uważać na produkty pochodzące ze sklepów. Niemiecka organizacja przyjrzała się gotowym mrożonkom i przekazała niepokojące wieści.

spis treści

1. Szukali salmonelli, znaleźli inną bakterię

Działające od 1985 r. Öko-Test zajmuje się badaniem rozmaitych produktów w celu zwiększania świadomości konsumentów. Na przestrzeni lat przyjrzeli się ponad 100 tys. produktów. Eksperci Öko-Test podkreślają, że są apolityczni i nie poddają się żadnym naciskom, dlatego ich ekspertyzy są wiarygodne.

Tym razem pod lupę wzięli mrożonki. Do laboratorium wysłali 17 mieszanek mrożonych ziół dostępnych w sprzedaży, w tym aż osiem pochodzących z upraw ekologicznych. Wybór produktu do testów podyktowany był doniesieniami o skażeniu mrożonek bakteriami, m.in. salmonellą.

Zobacz film: "Najbardziej skażone warzywa i owoce"

W analizowanych ziołach co prawda nie potwierdzono obecności patogenu wywołującego salmonellozę, znaleziono za to bakterię Bacillus cereus, która również może być czynnikiem sprawczym zatrucia pokarmowego objawiającego się bólami brzucha czy biegunką.

"Ilość określona w laboratorium przekracza wartość wytyczoną dla mrożonych owoców i warzyw, ustaloną przez Niemieckie Towarzystwo Higieny i Mikrobiologii (DGHM). Opieraliśmy się na tym, ponieważ mrożone zioła nie mają wytyczonej takiej wartości. Według DGHM przekroczenie wartości wytycznych wskazuje na słabe punkty praktyk higienicznych i potrzebę ich poprawy" - czytamy w raporcie.

Mrożone zioła zawierały pestycydy, nadchloran i toksyczne alkaloidy
Mrożone zioła zawierały pestycydy, nadchloran i toksyczne alkaloidy (Getty Images)

2. Groźne toksyny i pestycydy w badanych próbkach

To jednak nie wszystko. W trzech mieszankach wykryto alkaloidy pirolizydynowe (AL). To wytwarzane przez rośliny substancje, które mają je chronić przed spożyciem przez niektóre zwierzęta czy owady. Do roślin, które wytwarzają metabolit, należy m.in. ogórecznik, który wykryto w mieszankach ziołowych, ale i rośliny tj. żywokost lekarski, lepiężnik różowy, czy podbiał pospolity.

Za szkodliwe uznaje się spożycie dziesięciu gramów wspomnianych alkaloidów na każde 60 kg masy ciała. Toksyny mogą prowadzić do zatrucia u zwierząt, dowiedziono też rakotwórczy i genotoksyczny wpływ AL na człowieka. W nadmiarze mogą uszkadzać wątrobę, a przewlekłe narażenie na AL prowadzić nawet do marskości narządu.

W mrożonych ziołach wykryto jeszcze jedną substancję - to nadchloran, obecny w aż dziewięciu analizowanych próbkach. Autorzy analizy wyjaśniają, że nadchloran przedostaje się do ziół w procesie przygotowania produktu do mrożenia.

"Nadchloran w dużych ilościach może trwale hamować wchłanianie jodu i zmieniać poziom hormonów tarczycy" - ostrzegają badacze.

Ostatni niepokojący wniosek to obecność pestycydów. Analizy Öko-Test ujawniły, że tylko osiem zbadanych próbek było wolnych od zanieczyszczenia przez środki ochrony roślin, które w nadmiarze wykazują działanie mutagenne, genotoksyczne i onkogenne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze