Nieocenione właściwości rozmarynu. Rozkłada rakotwórcze substancje
Kiedyś bukiet z rozmarynu wraz z goździkami i pomarańczą był noworocznym podarunkiem dla gości. W czasach elżbietańskich wierzono, że rozmaryn jest symbolem miłości i wierności, dlatego też młode pędy rozmarynu złocono, obwiązywano wstążką i wręczano gościom weselnym.
Z czasem odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw?
Rozmaryn na lepszą pamięć
Wąchanie ziół zdecydowanie poprawia nastrój. Ale czy zapach może dobrze działać na percepcję i pamięć? Okazuje się, że tak, co potwierdzają naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Wielkiej Brytanii. Ich analizy udowodniły, że olejek eteryczny rozmarynu ma właściwości zwiększające wydajność mózgu.
Badanie pokazało także, że zawarte w olejku eterycznym związki oddziałują na różnorodne systemy w ludzkim ciele. Suche liście rozmarynu lekarskiego zawierają do 2 proc. olejku eterycznego, w którego skład wchodzą między innymi: flawonoidy, cyneol, kamfen, borneol, garbniki oraz kwasy organiczne - substancje te pozytywnie wpływają na formę psychiczną i fizyczną.
Idealna przyprawa
Chociaż lubimy mięso smażone, pieczone i z rusztu, to obawiamy się, czy na pewno jest bezpieczne dla zdrowia. Zdania w tej kwestii są podzielone. Jedni uważają, że potrawa przygotowana na grillu jest mniej kaloryczna, ponieważ podczas obróbki wytapia się z z niej tłuszcz. Inni – wręcz przeciwnie, że grillowanie jest niebezpieczne ze względu na dym i substancje, które powstają podczas spalania.
Podobne toksyny uwalniają się także podczas smażenia. Jest na to sposób - do mięsa dodajmy rozmarynu. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Kansas odkryli, że roślina ta posiada związki rozkładające rakotwórcze substancje, które powstają podczas obróbki termicznej mięsa. Okazuje się, że rozmaryn blokuje powstawanie amin heterocyklicznych – stężenie spada o 30-100 proc. w zależności od czasu trwania obróbki termicznej.
Reguluje trawienie
Napar z liści rozmarynu pomoże przy zaburzeniach trawienia. Działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm. Ponadto rozmaryn zwiększa przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy.
A jeśli potrzebujesz dodać sobie energii po męczącym dniu (albo po przebytej chorobie), przygotuj napar z jednej łyżki suchych liści rozmarynu zaparzonych w szklance wrzątku. Napój nie tylko oczyszcza z toksyn, ale także w naturalny sposób wzmacnia organizm. Taka kuracja polecana jest również pomocniczo w kamicy żółciowej oraz stanach skurczowych jelit.
Naturalny lek przeciwbólowy
Rozmaryn to jedna z popularniejszych przypraw stosowanych w kuchni. Poprawia smak potraw, a ponadto daje im niepowtarzalny aromat. Okłady z rozmarynu korzystnie wpływają na krążenie krwi, wykazując działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Ponadto rozmaryn łagodzi bóle reumatyczne, w szczególności przy zapaleniach stawów, a pomoże też na zwykły ból głowy.
Zwarty w rozmarynie kwas ursolowy usprawnia pracę chrząstek i kości, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Dlatego zanim sięgniemy po kolejną tabletkę przeciwbólową, sprawdźmy czy nie mamy w swojej kuchni naturalnego lekarstwa.
Kąpiel w rozmarynie
Jeżeli miałeś stresujący dzień i chcesz się zrelaksować podczas kąpieli w wannie, dodaj do wody rozmaryn (ok. 50 gramów na dwa litry wody). Taka kąpiel powinna trwać do 15 minut. Nie tylko doskonale odświeży i pobudzi, ale także zdezynfekuje skórę – substancje zawarte w rozmarynie hamują rozwój paciorkowców i gronkowców.
Przyprawa nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery – ze względu na działanie bakteriobójcze i odkażające zminimalizuje zmiany trądzikowe. Rozmaryn jest także częstym dodatkiem do kremów dla skóry dojrzałej, ponieważ wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ujędrniające i przeciwzmarszczkowe.
Ziołowy antydepresant
Picie naparu z rozmarynu nie tylko dobrze wpłynie na nasze ciało i zdrowie, ale także psychikę. Moc związków zawartych w rozmarynie poprawia krążenie krwi, wprowadzając do obiegu moc antyoksydantów. Dzięki temu rozmaryn działa odświeżająco na umysł i dodaje energii.
Witaminy A i C, garbniki i flawonoidy regulują ciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom cukru – rozmaryn polecany jest zatem osobom cierpiącym na hiperglikemię. Olejki eteryczne pochodzące z rozmarynu wykazują działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, ale również przeciwgrzybiczne. Wspomagają zatem cały układ odpornościowy człowieka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.