Jest powszechny w diecie Polaków. Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu

Metaanaliza 55 badań ujawniła, że każde dodatkowe jajko dziennie może zwiększać ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, wliczając w to raka. W tym wypadku ryzyko wzrasta nawet o 13 proc. Co zatem z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dopuszczającymi spożycie 10 jaj tygodniowo? Ekspertka nie ma wątpliwości: - Tym wąskim gardłem miażdżycowym są produkty wysokoprzetworzone, produkty zawierające tłuszcze trans i utwardzone tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy. To jest ogromny problem, jeśli chodzi o cholesterol, także w Polsce – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.

Czy jajka i cholesterol skracają nasze życie?Czy jajka i cholesterol skracają nasze życie?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jaja i cholesterol a problemy zdrowotne

Badacze na łamach "Frontiers in Nutrition" zastanawiają się, w jaki sposób spożycie cholesterolu wraz z jajkami w diecie może wpływać na ludzkie zdrowie. Zauważają, że wytyczne American Heart Association jeszcze z 2015 r. zalecały ograniczenie poziomu cholesterolu w diecie do mniej niż 300 mg/dzień.

- Cholesterol, jaki moglibyśmy według założeń AHA spożywać z dietą, to jedna mała jajecznica, wykonana z jednego jajka na jednej łyżeczce masła. To jest dokładnie 300 mg cholesterolu. Nierealne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka, założycielka Nutrition Lab, Agnieszka Piskała-Topczewska i dodaje: - Pamiętajmy jednak, że jajka w naszej diecie są powszechne – to nie tylko jajecznica na śniadanie czy jajko na twardo w kanapce, ale też jajka znajdują się w wielu produktach: makaron, naleśniki, lody, słodycze itd.

Jak duża jest zatem rola cholesterolu w diecie dla naszego zdrowia? Badacze przyznają, że chcieli zbadać związek między spożyciem jaj i cholesterolem a ryzykiem zgonu z wszystkich przyczyn, z powodu chorób układu krążenia i raka. Pod uwagę wzięli badania, które wskazywały, że wysoki poziom cholesterolu może być skorelowany z rakiem trzustki czy rakiem płuc.

Niebezpieczne tłuszcze trans

Ich analizy ujawniły, że każde dodatkowe jajko dziennie to o 7 proc. wyższe ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu i o 13 proc. wyższe ryzyko zgonu na raka. Każdy wzrost spożycia cholesterolu o 100 g na dobę to o 6 proc. wyższe ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu i z powodu raka. Jajka i taka ilość cholesterolu nie przełożyły się jednak na wyższe ryzyko śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. To pojawiało się w przypadku przyjmowania ponad 450 mg cholesterolu na dobę.

Czy jajka i cholesterol zabijają?

"Wysokie spożycie jaj i cholesterolu w diecie wiązało się ze śmiertelnością z wszystkich przyczyn i z powodu raka. Niewiele dowodów na podwyższone ryzyko zaobserwowano w przypadku spożycia poniżej 0,5 jajka/dzień lub 250 mg/dzień cholesterolu w diecie" – piszą badacze, jednocześnie zaznaczając, by wyniki traktować z dużą dozą ostrożności z uwagi na wiele sprzeczności pomiędzy różnymi poddanymi analizie badaniami.

Dietetyczka wskazuje jednak na istotną kwestię – to nie cholesterol w diecie jest zabójcą czy główną przyczyną tworzenia się blaszki miażdżycowej.

- Jeśli mowa o cholesterolu, to o pewnej kwestii kiedyś się nie mówiło, a i dziś nie jest to wygodne, bo zaburza narrację, która była do tej pory: że wysoki cholesterol bierze się z naszej diety. To jest nieprawda, bo aż 90 proc. cholesterolu wytwarza sam organizm, a pozostałe 10 proc. pochodzi z jedzenia. To naprawdę niewiele – mówi ekspertka.

Źródłem cholesterolu w diecie nie są wbrew pozorom jajka
Źródłem cholesterolu w diecie nie są wbrew pozorom jajka © Pixabay

Co więcej, groźny cholesterol nie kryje się w jajkach, czy raczej to nie one zawierają najwięcej cholesterolu.

- Miałam na jednym z wykładów słuchacza, który pracował w fabryce lodów i mówił, że każdego poranka zjada jajecznicę z dziewięciu jajek. Przyznał, że potrzebuje tego energetycznie, by wytrzymać w chłodzie. Jego cholesterol był książkowy – 160 mg/dl - mówi i dodaje, że dla przeciwwagi zna osoby, których dieta jest niskotłuszczowa, a mimo to mają problemy z zaburzeniami lipidowymi.

Przyznaje, że to wcale nie oznacza, że problem zaburzeń lipidowych spowodowanych dietą nie istnieje. Jak mówi, w Polsce około 18 mln obywateli może mieć zbyt wysoki cholesterol. Źródłem tego problemu nie są jednak tylko jajka.

- Jajka należy przestać demonizować. One zawierają niewielką ilość cholesterolu, właściwie można powiedzieć, że to dawka homeopatyczna. Szczególnie w porównaniu do produktów garmażeryjnych, w tym parówek, kaszanek, wędlin, pasztetów, pierogów z mięsem, gdzie jest dużo tłuszczu – to są prawdziwe bomby cholesterolowe, na które składa się cholesterol zwierzęcy, czyli ten, który najbardziej może zapychać nasze tętnice – ostrzega dietetyczka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka