Trawa pszeniczna - napój, właściwości
Podobnie jak jedzenie surowych warzyw, tak i picie soku z trawy pszenicznej ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Jego niezwykłe właściwości docenia coraz więcej osób na całym świecie. Najwyższa pora, abyś i ty dołączył do tego grona! Przedstawiamy najcenniejsze zalety płynące ze spożywania tego magicznego napoju.
1. Jak tłumić apetyt
W jednej szklance tego soczyście zielonego soku znajduje się ogromna ilość składników odżywczych. Czyni to z niego świetną alternatywę dla przekąsek, po jakie uwielbiamy sięgać między posiłkami, a które nie mają niestety najlepszego wpływu na naszą linię. Dzięki napojowi z trawy pszenicznej przestanie nam doskwierać uczucie głodu, a poziom cukru będzie utrzymany w ryzach.
2. Sok z trawy pszenicznej
Zawarte w soku z trawy pszenicznej substancje przyczyniają się ponadto do rozszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu znacznej poprawie ulega krążenie krwi. Ma to związek z lepszą dystrybucją tlenu i regulacją ciśnienia tętniczego. Sok z trawy pszenicznej stosowany w formie maseczki poprawia ukrwienie skóry twarzy, dzięki czemu nasza cera staje się piękna i zdrowa.
3. Jak przyspieszyć gojenie się ran
Ten okrzyknięty jako cudowny napój z trawy pszenicznej może być stosowany w celu odkażania niewielkich skaleczeń i zadrapań, gdyż – jak udowodniono – wykazuje działanie antyseptyczne. Co więcej, nałożony na skórę przynosi ulgę w przypadku oparzeń słonecznych, przyspieszając procesy regeneracyjne.
4. Zapobieganie próchnicy zębów
Te same właściwości antyseptyczne trawy pszenicznej sprawiają, że przygotowany z niej sok stosowany jako płukanka do ust to bardzo dobry środek zapobiegający próchnicy zębów. Przeciwdziała on dodatkowo namnażaniu się bakterii w jamie ustnej, dlatego stanowi świetny sposób odświeżenia oddechu.
5. Detoksykacja organizmu
Związki znajdujące się w składzie trawy pszenicznej przyczyniają się do rewitalizacji komórek wątroby – jednego z najważniejszych organów naszego ciała. Regularne spożywanie tego napoju wspomaga jej pracę. Dzięki niemu możemy efektywniej oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn i przyspieszać gojenie się stanów zapalnych.
6. Eliminacja stresu
Sok z pędów pszenicy zawiera wiele aminokwasów, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów roślinnych. To prawdziwa zdrowotna bomba, która działa na nasz organizm wszechstronnie, nie pozostając obojętną na sferę psychiczną. Napój pomoga ukoić zszargane nerwy, skutecznie eliminując skutki stresu.
7. Pomoc przy problemach trawiennych
Sok z trawy pszenicznej okazuje się skutecznym remedium na zgagę, niestrawność i inne problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Zawarte w nim substancje przyspieszają również procesy trawienne, a zbędne produkty przemiany materii zostają szybciej usunięte z naszego organizmu.
8. Wzmocnienie układu odpornościowego
Każdy łyk zielonego napoju dostarcza naszemu organizmowi substancji odżywczych, które niezbędne są dla prawidłowej pracy układu immunologicznego, dzięki czemu w o wiele mniejszym stopniu podatni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Chodzi zarówno o te wywoływane przez wirusy, jak też zakażenia bakteryjne i pasożytnicze.
9. Profilaktyka raka
Ze względu na obecność dużej ilości przeciwutleniaczy sok z trawy pszenicznej może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Antyoksydanty zapobiegają niebezpiecznym uszkodzeniom i mutacjom komórek przez wolne rodniki. Neutralizują ponadto toksyny, które również przyczynić się mogą do rozwoju choroby nowotworowej.
To tylko nieliczne spośród cudownych właściwości soku z trawy pszenicznej. Jeżeli smak napoju nie przypadnie nam do gustu, możemy zastosować suplementację, chociaż sok jest oczywiście bardziej wartościowy. To idealny sposób na urozmaicenie diety i zachowanie dobrej formy.