Trawa pszeniczna - napój, właściwości

Podobnie jak jedzenie surowych warzyw, tak i picie soku z trawy pszenicznej ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Jego niezwykłe właściwości docenia coraz więcej osób na całym świecie. Najwyższa pora, abyś i ty dołączył do tego grona! Przedstawiamy najcenniejsze zalety płynące ze spożywania tego magicznego napoju.

Napój z trawy pszenicznej wykazuje wiele zdrowotnych właściwościNapój z trawy pszenicznej wykazuje wiele zdrowotnych właściwości
Źródło zdjęć: © Zdjęcie soku/Shutterstock

Jak tłumić apetyt

W jednej szklance tego soczyście zielonego soku znajduje się ogromna ilość składników odżywczych. Czyni to z niego świetną alternatywę dla przekąsek, po jakie uwielbiamy sięgać między posiłkami, a które nie mają niestety najlepszego wpływu na naszą linię. Dzięki napojowi z trawy pszenicznej przestanie nam doskwierać uczucie głodu, a poziom cukru będzie utrzymany w ryzach.

Sok z trawy pszenicznej

Zawarte w soku z trawy pszenicznej substancje przyczyniają się ponadto do rozszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu znacznej poprawie ulega krążenie krwi. Ma to związek z lepszą dystrybucją tlenu i regulacją ciśnienia tętniczego. Sok z trawy pszenicznej stosowany w formie maseczki poprawia ukrwienie skóry twarzy, dzięki czemu nasza cera staje się piękna i zdrowa.

Jak przyspieszyć gojenie się ran

Ten okrzyknięty jako cudowny napój z trawy pszenicznej może być stosowany w celu odkażania niewielkich skaleczeń i zadrapań, gdyż – jak udowodniono – wykazuje działanie antyseptyczne. Co więcej, nałożony na skórę przynosi ulgę w przypadku oparzeń słonecznych, przyspieszając procesy regeneracyjne.

Zapobieganie próchnicy zębów

Te same właściwości antyseptyczne trawy pszenicznej sprawiają, że przygotowany z niej sok stosowany jako płukanka do ust to bardzo dobry środek zapobiegający próchnicy zębów. Przeciwdziała on dodatkowo namnażaniu się bakterii w jamie ustnej, dlatego stanowi świetny sposób odświeżenia oddechu.

Detoksykacja organizmu

Związki znajdujące się w składzie trawy pszenicznej przyczyniają się do rewitalizacji komórek wątroby – jednego z najważniejszych organów naszego ciała. Regularne spożywanie tego napoju wspomaga jej pracę. Dzięki niemu możemy efektywniej oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn i przyspieszać gojenie się stanów zapalnych.

Eliminacja stresu

Sok z pędów pszenicy zawiera wiele aminokwasów, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów roślinnych. To prawdziwa zdrowotna bomba, która działa na nasz organizm wszechstronnie, nie pozostając obojętną na sferę psychiczną. Napój pomoga ukoić zszargane nerwy, skutecznie eliminując skutki stresu.

Pomoc przy problemach trawiennych

Sok z trawy pszenicznej okazuje się skutecznym remedium na zgagę, niestrawność i inne problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Zawarte w nim substancje przyspieszają również procesy trawienne, a zbędne produkty przemiany materii zostają szybciej usunięte z naszego organizmu.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Każdy łyk zielonego napoju dostarcza naszemu organizmowi substancji odżywczych, które niezbędne są dla prawidłowej pracy układu immunologicznego, dzięki czemu w o wiele mniejszym stopniu podatni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Chodzi zarówno o te wywoływane przez wirusy, jak też zakażenia bakteryjne i pasożytnicze.

Profilaktyka raka

Ze względu na obecność dużej ilości przeciwutleniaczy sok z trawy pszenicznej może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Antyoksydanty zapobiegają niebezpiecznym uszkodzeniom i mutacjom komórek przez wolne rodniki. Neutralizują ponadto toksyny, które również przyczynić się mogą do rozwoju choroby nowotworowej.

To tylko nieliczne spośród cudownych właściwości soku z trawy pszenicznej. Jeżeli smak napoju nie przypadnie nam do gustu, możemy zastosować suplementację, chociaż sok jest oczywiście bardziej wartościowy. To idealny sposób na urozmaicenie diety i zachowanie dobrej formy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka