Trwa ładowanie...

Niezdrowe jedzenie - poznaj je i unikaj dla poprawienia zdrowia

Niezdrowe jedzenie - poznaj je i unikaj dla poprawienia zdrowia
Niezdrowe jedzenie - poznaj je i unikaj dla poprawienia zdrowia (Zdjęcie autorstwa Joey / CC BY 2.0)

Jeśli jesteśmy tym, co jemy, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, aby nasza codzienna dieta była zdrowa i odpowiednio zbilansowana. Niestety, często sięgamy po produkty przetworzone, które mogą nam zaszkodzić. Niezdrowe jedzenie może być przyczyną wielu poważnych chorób, dlatego nie warto podążać za pędem codzienności i przez chwilę zastanowić się nad tym, co zjadamy każdego dnia.

spis treści

1. Czym jest niezdrowe jedzenie?

Do grupy niezdrowego jedzenia zalicza się przede wszystkim:

  • nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans
  • białe pieczywo
  • słodzone soki owocowe
  • przetwory mięsne (np. parówki)
  • potrawy smażone w głębokim tłuszczu
  • przemysłowe oleje roślinne (np. palmowy)
  • jedzenie typu fast food
  • słodycze, lody
  • napoje mleczne i kawowe
  • sery topione

Oczywiście pod tymi wszystkimi punktami kryje się mnóstwo produktów spożywczych, po które sięgamy codziennie. Warto z nich zrezygnować, aby poczuć się lepiej i zachować zdrowie na wiele lat.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą przede wszystkim z żywności przetworzonej, głębokiego smażenia, a także z masłopodobnych smarowideł do kanapek. Można w nich znaleźć utwardzony olej palmowy i kokosowy, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie, a dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podobnie jest z potrawami smażonymi na głębokim tłuszczu - frytkami, pączkami, etc. Lepiej ich unikać, niż później leczyć skutki ich nadmiernego spożycia.

Białe pieczywo, oprócz glutenu (który nie wszystkim szkodzi), zawiera także mnóstwo cukru, który wyjątkowo negatywnie wpływa na zdrowie i nie zapewnia odpowiedniej ilości energii. Ponadto białe pieczywo często produkowane jest z rafinowanej, czyli oczyszczonej mąki pszennej. Jest ona pozbawiona niemal wszystkich składników odżywczych, a więc takie kanapki nie mają żadnej wartości.

Soki owocowe są nic nie warte, jeśli zawierają tyle samo cukru, co napoje energetyczne lub typu cola. Szczególnie chodzi tutaj o napoje gazowane, ale także soki 100% nie zawsze są tak zdrowe, jak obiecuje nam producent.

Jeśli chodzi o przetwory mięsne, przede wszystkim za niezdrowe jedzenie uważane są parówki, o których mówi się, że są mielonką wszystkiego. Należy jednak uważać także na ogólne spożycie białka zwierzęcego. Zbyt duże jego ilości w organizmie także mogą powodować kłopoty ze zdrowiem.

Fast foody i słodycze, które pochłaniamy na szybko w przerwie na lunch także nie są dla nas dobrym rozwiązaniem na co dzień. Oczywiście raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na tzw. cheat meal i zjeść hamburgera czy wypić kawę z bitą śmietaną. Jednak należy zachować zdrowy umiar i nie sięgać po nie zbyt często. Nadmiar cukru i sztucznych polepszaczy jest w nich tak duża, że może wywoływać nawet nowotwory.

Podobnie jest z serami topionymi - nie są one naturalnym przetworem mlecznym, ale sztucznie uzyskanym, zawierającym mnóstwo szkodliwych substancji.

2. Dlaczego produkty "fit" często są niezdrowe?

W ostatnich latach popularne stały się produkty określane mianem zdrowych, dietetycznych i "fit". Ich zadaniem jest wspieranie nas w walce z odchudzaniem i zapewnienie stosowania zbilansowanej, pełnowartościowej diety. Tymczasem prawda jest nieco inna. Produkty typu fit często zawierają bardzo dużo cukru lub sztucznych słodzików, które negatywnie wpływają na nasz organizm.

Takie produkty są także dość mocno przetworzone i nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych. Jeśli więc chcemy trzymać zdrową dietę, lepiej fit przekąski przygotowywać samodzielnie. Obecnie w Internecie i księgarniach jest mnóstwo przepisów na zdrowe batony, przekąski do filmu i napoje proteinowe.

Trzeba zwrócić też szczególną uwagę na soki, które na etykiecie chwalą się stuprocentową zawartością owoców. Zwykle mają one także mnóstwo cukru, a czasem także barwniki i konserwanty. Zanim sięgniemy po "zdrowe" soki, uważnie przyjrzyjmy się etykiecie i składowi.

3. Wpływ niezdrowego jedzenia na zdrowie

Żyjemy szybko. Często nie mamy czasu albo ochoty przygotowywać zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Ratujemy się barami szybkiej obsługi, gotowymi kanapkami z marketów i słodkimi napojami, które przynajmniej na chwilę dadzą nam zastrzyk energii. Tymczasem nie tędy droga. Niezdrowe jedzenie znacząco wpływa na nasze zdrowie, uszkadzając wiele ważnych elementów naszego organizmu.

Nadmierna ilość tłuszczu osadza się na organach wewnętrznych, stopniowo zaburzając ich pracę. W konsekwencji może to prowadzić do bólu, a także pogłębiać problem nadwagi i otyłości. Tłuszcze i sztuczne polepszacze mogą także uszkadzać układ sercowo-naczyniowy, doprowadzając do rozwoju miażdżycy, która może skutkować udarem mózgu i zawałem serca.

Niezdrowe jedzenie może być także przyczyną nadciśnienia i wpływać na podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Jedząc przetworzoną żywność narażamy się także na poważne skoki glukozy, które mogą skończyć się cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.

Sztuczne słodziki i polepszacze (takie jak akrylamid często są bardzo chemiczne, a więc mogą działać toksycznie na nasz organizm. Uszkadzanie organów i narządów to jedno, ale nadmiar toksyn może sprzyjać nieprawidłowym rozrostom komórkowym i doprowadzać do rozwoju wielu nowotworów, między innymi raka żołądka, wątroby, trzustki, etc.

Ostatnim elementem, o którym warto wspomnieć, jest wpływ niezdrowego jedzenia na urodę. Tłuszcze, toksyny i cukry negatywnie oddziałują na stan skóry, włosów i paznokci. Mogą nasilać trądzik, nadmierne przetłuszczanie cery i skalpu, a także prowadzić do wielu poważnych chorób dermatologicznych - wysypek, alergii, ŁZS i AZS. Dzieje się tak dlatego, że organizm nie ma możliwości usuwania takiej ilości toksyn i próbuje usunąć je z organizmu poprzez gruczoły łojowe i potowe.

3.1. Niezdrowe jedzenia a żołądek

Przede wszystkim jednak niezdrowe jedzenie uszkadza układ pokarmowy i trawienny. Tłuszcze, cukry i nadmierna ilość sztucznych składników mogą doprowadzać do przerostu flory bakteryjnej, nasilać zaparcia albo biegunki, a także wywoływać niedrożność jelit. Nadmierne spożycie niezdrowych składników może doprowadzić nawet do rozwoju stanów zapalnyc jelita grubego, a w konsekwencji - nawet do raka jelita grubego.

Nadmierna ilość cukrów może także wywołać wrzody i sprzyja zakażeniom bakterią Helicobacter Pylori.

4. Szkodliwe substancje w jedzeniu, czyli czym są "E"

Niezdrowe jedzenie zwykle jest pełne polepszaczy, barwników i konserwantów. Najczęściej wśród nich wyróżnia się:

  • barwniki - oznaczone numerami E 100 - E 199
  • konserwanty - oznaczone numerami E 200- E 299
  • antyoksydanty - oznaczone numerami E 300 - E 399
  • emulgatory - oznaczone numerami E 400 - E 499
  • pozostałe - gumy, słodziki, etc. Oznaczone numerami E 500 - E 1500

Nie wszystkie E są szkodliwe, należy dokładnie zapoznać się z ich spisem i zapamiętać te, których dobrze jest unikać w codziennej diecie.

5. Zamienniki niezdrowego jedzenia

Niezdrowe jedzenie wbrew pozorom dość łatwo wyeliminować z diety. Obecnie zamienników przetworzonej żywności jest bardzo wiele. Zamiast kupować sztuczne fast foody, możesz przygotować zdrowe burgery na bułce wieloziarnistej ze świeżym soczystym mięsem i domowymi sosami czy domową tortillę z warzywami i kurczakiem. W ostatnich latach pojawiło się też mnóstwo przepisów na zdrowe słodycze i odpowiedniki sklepowych przekąsek. Można także przygotować pizzę na zdrowym spodzie (np. z kalafiora), a także warzywne chipsy - z buraka, jarmużu, marchewki, etc. Możliwości jest wiele, ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Niezdrowe jedzenie jest łatwo dostępne i smaczne, jednak w kwestii odżywiania nie należy iść na łatwiznę. Jedzenie ma nam dostarczać nie tylko kalorii, ale i składników odżywczych, dlatego warto poświęcić trochę czasu i uwagi na staranne zaplanowanie swojego jadłospisu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze