4 z 7Niezbędna w kuchni
Czerwone owoce żurawiny – zarówno te świeże, jak i suszone – są znakomitym dodatkiem do potraw tradycyjnej kuchni staropolskiej. Świetnie smakuje jako aromatyczny dodatek do sosów w towarzystwie pieczonej kaczki czy dzika. Żurawinę warto dodawać do ulubionych sałatek, ciast czy po prostu do jogurtu greckiego, urozmaicając smak naszych ulubionych, zdrowych przekąsek. Wyjątkowe połączenie stanowi żurawina z serem pleśniowym, pierogami oraz grillowanymi potrawami.
Na nadchodzące, chłodne wieczory warto przygotować np. domowy kisiel żurawinowy – potrawę tradycyjnie podawaną podczas wigilii na terenie Białorusi. Przygotowanie jej jest prostsze, niż ci się wydaje, a jest prawdziwą bombą witaminową, która wzmocni i rozgrzeje organizm. Owoce żurawiny chronią układ pokarmowy – zapobiegają rozwojowi bakterii wywołujących chorobę wrzodową żołądka typu B, pomagają zwalczyć biegunki i zatrucia pokarmowe.