Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu
1 z 8Nie tylko od święta
To obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Kompot z suszu nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w Boże Narodzenie, chociaż ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, powinien być pity znacznie częściej. W zasadzie nie wiadomo, w którym dokładnie momencie stał się wigilijną potrawą. Wiemy jednak, że zawdzięczamy go Łemkom, którzy niegdyś każdego lata zbierali i suszyli owoce, by cieszyć się smakiem przygotowywanych naparów przez całą jesień i zimę. Według wierzeń ludowych produkty, z których przygotowujemy świąteczny kompot, mają magiczną moc: ponoć jabłka zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki – długowieczność, a śliwki odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta?